Kravtjenko hoppade av till väst och sköt sig själv

Viktor Kravtjenko var rysk diplomat som hoppade av i New York 1944 och sedan skrev en bok som väckte stor uppmärksamhet när den kom ut 1946 (år 1947 på svenska). Det var förmodligen det första autentiska och mer omfattande arbete om stalinismen skriven av en partimedlem och avhoppare. Tidigare hade många i väst inte velat förstå de fruktansvärda förhållandena i Sovjetunionen. Viktor Kravtjenko, kallades ”förrädare” och ”desertör” av vänsterpolitiker och intellektuella även i Västeuropa. Han blev grovt förolämpad och anklagad för att ljuga av flera kommunistpartier i Västeuropa. Hans berättelse ”inifrån” partiet och från slavlägren var som Dantes inferno och anklagades för att ha skrivit rena lögner och i andra avseenden medvetet starka överdrifter i det direkta syftet att skada den kommunistiska rörelsen. Även i dag är det lätt hänt att man läser boken med instinktiv misstro: Sådan brutalitet, fattigdom, brutalitet, så mycket smuts, lögner, svek, våldsamma plågor, lidanden och sadism var nästan ofattbar.

Kravtjenko stämde några av de som offentligt ärekärnkt honom och fick framgång i bland annat en långvarig och mycket uppmärksammad rättegång i Frankrike. Som vittnen om att hans uppgifter i boken var autentiska åberopade han andra ryssar som hoppat av, bland annat Margarete Buber-Neumann. Han erhöll ett mindre skadestånd i domen.

Kravtjenko förlorade successivt sin tro på den kommunistiska läran efter att han sett inbördeskrigets första terror, hungersnöd 1921-22, kollektiviseringens fulla brutalitet, utrotandet av kulaker, de många skenrättegångarna mot påstådda spioner, den ständiga närvaron av NKVD, industrialiseringens fasor, GULAG, de många ”utrensningar” som bröt ut i våg efter våg. Han förstod det politiska misslyckandet i Stalin-Hitler-pakten, den militärt meningslösa och mänskligt hänsynslösa krig, nepotism, avgudning av Stalin och mycket annat på nära håll. Han observerade kommunismens framfart från en mycket privilegierad position. Det var som deltagare, observatör samt även offer. Partiets politik kostade miljontals liv och skapade otänkbart lidande för ännu fler. Hur Ryssland och sovjetstaten överlevde terrorn är närmast obegripligt.

Boken skrevs av en ryss som varit djupt inne i det ryska ”systemet” ända fram till 1944. Det han redan då kunde lämna detaljerade uppgifter om, som partiets organisation och metoder, om NKVD:s aktioner och om alla slavläger har sedan visat sig vara i allt väsentligt korrekt. Det märkliga var att han så hårt angreps och beskylldes för att vara lögnare av kommunister i Västeuropa. Det tycktes ha uppfattningen att det inte kunde vara så hemskt som han berättade om i sin bok.

Kravtjenko gömde sig sedan i USA under falska namn och på en mängd olika adresser. Han befarade att KGB skulle leta rätt på honom och antingen avrätta honom eller med tvång föra honom till Ryssland. I mitten av 1960-talet bodde han i en lägenhet på Manhattan. Han hade då för journalister förklarat att praktiskt taget alla hans släktingar och vänner i Ryssland hade utsatts för omfattande trakasseriet, förlorat anställningar och utbildningsplatser på universitet och högskolor. Han till och med berättade att flera av hans släktingar mördats och även försvunnit under mystiska omständigheter.

I februari 1966 hittades Kravtjenko skjuten vid sitt skrivbord i den egna lägenheten. Han var skjuten med sin egen pistol och han efterlämnade ett avskedsbrev. FBI utredda brottet och kom fram till att det mesta talade för självmord eftersom avskedsbrevet verkade vara autentiskt. Utredningen visade dock att KGB hade haft Kravtjenko under noga övervakning under lång tid. Han kände förmodligen till att han var övervakad och att KGB lyckats lokalisera hans bostad. President Johnson ska själv ha hyst uppfattningen att det ändå var KGB som till slut avrättade honom. Men det kan vara så att han förstod att han skulle bli avrättad av KGB och därför valde att ta sitt eget liv. Man ska veta att alla som utbildades för tjänst hos KGB fick klart för sig att den som lämnade information eller hoppade av till väst alltid skulle ha KGB efter sig. Förr eller senare skulle de bli ”likviderade”. Det finns många bevis på att KGB lyckats avrätta de som hoppat av.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.