Napoleons ädla del

Napoleon avled den 5 maj 1821 på den lilla ön St. Helena mitt ute i Atlanten väster om Afrika. Han hade i flera år bevakats av brittiska soldater. Det har sedan i historien florerat olika rykten och gissningar om vad som var den medicinska orsaken till att han avled endast 51 år gammal. En del av spekulationerna har gått ut på att han blev arsenikförgiftat därför att tapeterna i hans sovrum i det varma klimatet gav ifrån sig arsenik. Andra spekulationer har handlat om att han på något sätt mördats genom någon form av förgiftning.

Napoleon hade både läkare och adjutant under den tid när han satt i husarrest på St. Helena. Hans läkare, dr. Francesco Anommacrchi, genomförde kort efter dödsfallet en obduktion av kroppen. Napoleons adjutant har i sina memoarer skrivit att han var närvarande under obduktionen tillsammans med några brittiska soldater. I memoarerna berättar att adjutanten att han tyckte sig se att doktorn gömde undan några små kroppsdelar just när vakterna inte var uppmärksamma.

Berättelsen säger sedan att det kan ha varit så att det var Napoleons kaplan som hade mutat för att få doktorn att gömma undan likets penis, som det påstås att doktorn skar av. Prästen skulle ha gjort det som hämnd för att Napoleon några gånger hade kallat honom ”den impotente”. Möjligen därför att alla katolska präster lever i celibat. Berättelsen säger även att det var prästen som sedan smugglade ut penisen från St. Helena och förde den i en liten vacker ask till sitt hem på Corsica. Där blev den kvar i hans släkts äg fram till 1916. För övrigt mördades prästen själv i någon form av vendetta på Corsica. År 1916 ska den ha sålts till förläggaren Maggs Bros Ltd i London, som 1924 sålde den vidare till S.W. Rosenbach, som var örläggare i Philidephia. Den lilla skrumpna hudbiten visades på en utställning 1927 i New York City’s Museum of French Art. En som såg det lilla föremålet sade att det såg ut ”en förtorkad skinnbit”. Rosenbach i sin tur sålde föremålet till en samlare vid namn Donald Hyde. När denne avlidit gav änkan bort föremålet till John F. Fleming, som var en känd boksamlare och god vän med Rosenbach. Denne försökte sälja Napoleons penis hos Christies auktionsverk, dock utan att den blev såld. I katalogen omtalades inte föremålet som ”penis” utan i stället ”a certain part”. I stället kom föremålet år 1977 att säljas för 3 000 dollar till urologen Eric LeVine, som också var samlare av udda föremål. För närvarande ägs den av Eric LeVines dotter och hon har till journalister berättat att hon blivit erbjuden 100 000 dollar för den lilla förtorkade skinnbiten i den vackra asken. Nuvarande ägaren har endast visat föremålet för tio personer och föremålet har aldrig fotograferats. Några läkare har tidigare sagt att det mesta talar för att föremålet är en gammal förtorkad penis från en människa. Men om det är Napoleons penis är inte alls säkert. Det är inte någon som kan intyga.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.