Berusad historieprofessor sköt studenten

Oleg Sokolov var Rysslands främste kännre av Napoleon och Napoleontiden. Han talade god franska och han ansågs av studenterna vid historiska fakulteten, S:t Petersburgs universitet, vara en gudabenådad föreläsare. Han hade inte bara en gedigen akademisk kunskap om Napoleon utan han var även en passionerad ledare för en inofficiell klubb där man i rollspel gestaltade olika personer från Napoleontiden. Naturligtvis var det han som i olika krigsspel alltid gestaltade Napoleon Bonaparte. Oleg Sokolow hade rent encyklopediska kunskaper i allt om Napoleonepoken. Varje år ledde han och uppvisningar och rollspel som gestaltade slaget vid Borodiono1812, det stora slag där ryssarna försökte stoppa Napoleon utanför Moskva (100 km väster om huvudstaden).

Som expert på Napoleon tilldelades han 2003 Frankrikes främsta statliga orden, franska Hederslegionen, och mottog den ur presidentens hand. Men han var också egensinnig och en besvärlig Napoleon. År 2007 förbjöds han att deltaga i rollspelet i Borodino eftersom han hade bråkat och uppträtt aggressivt och dessutom varit tillsynes rejält onykter. Men Oleg Sokolov deltog även i rollen som Napoleon i många andra historiska uppvisningar runt om i Ryssland. Han fick ett koleriskt utbrott en gång under en uppvisning på Krim då hans häst vägrade att galoppera uppför en höjd. Han piskade hästen hårt och svor och gormade.

Oleg Sokolov, som var gift, kunde inte avstå från att inleda förbindelser med unga kvinnliga studenter som han kom i kontakt med i sin undervisning. En gång tio år tidigare blev han anmäld av en student, som också var hans ”flickvän”, för att han bundit henne på en stol, slagit henne, hotat att bränna henne med ett strykjärn och även tagit strypgrepp på henne. Studenten gjorde polisanmälan, men Oleg Sokolov blev aldrig åtalad. Även i undervisningen uppträdde han ofta koleriskt och kunde både kränka och mobba ut studenter, men studenterna älskade honom ändå som föreläsare och menade att han var en långt mycket bättre föreläsare än någon annan akademisk lärare vid universitetet.

Anastasia Jeschkenko var 24 år och kom från en liten bondby i närheten av Krasnodar i södra Ryssland. Hon hade toppbetyg och hade stora framgångar i sina studier vid den historiska fakulteten vid universitetet i S.t Petersburg. Redan när hon som 19-åring började studera fick hon Oleg Sokolov som lärare och hade honom senare som handledare. Det måste ha varit redan då som han inledde en kärleksrelation med den 40 år yngre studenten. Han var sedan även handledare för henne då hon påbörjade sina doktorandstudier. Samtidigt var hon assistent till honom. Det finns några föreläsningar tillgängliga på YouTube där man kan se Oleg Sokolov som föredragshållare och Anastasia sitter bredvid och sköter bildväxlingen åt honom.

Professorn och studenten var ett par i närmare fem år. Hon bodde hos honom i hans stora lägenhet på en av de flottaste adresserna i centrala S:t Petersburg. De två umgicks öppet i akademiska kretsar i staden. Studentens arbeten om Napoleon publicerades framgångsrikt i olika vetenskapliga tidskrifter och tillsammans reste det flera gånger till vetenskapliga konferenser om i Paris. Alla i deras omgivning var medvetna om att Anastasia var en mycket begåvad student som säkert skulle nå de högsta akademiska höjderna. Efter att i över fyra år har bott hos och levt med Oleg Sokolov hade Anastasia lärt känna alla hans beteenden. Han drack, var svartsjuk och mycket kontrollerande. Dessutom var han manipulativ och kunde inte avstå från nära kontakter med andra unga kvinnliga studenter. Anastasia hade helt enkelt fått nog av honom och flyttade i september 2019 från hans stora lägenhet på Moyka 82 mitt i centrala S:t Petersburg. Det var då allt det hemska började. En historiker på institutionen kontaktade prefekten för den historiska institutionen och varnade för att Oleg Sokolov på något sätt skulle skulle kunna bli våldsam mot studenten eller någon annan.

Oleg Sokolov har senare själv uppgivit att han under hösten 2019 hade planerat att gifta sig med Anastasia. Men så blev det inte utan det hela blev i stället mycket dramatiskt. Den historiker som varnat institutionens ledning för Oleg Sokolov hyste själv agg mot honom, vilket kan ha bidragit till att varningen inte togs på allvar. Kort tidigare hade denne nämligen haft framgång i ett tvistemål i domstol i vilken det fastslagits att Oleg Sokolov plagierat text från den andre historiken.

Det var uppenbart att Oleg Sokolov hade många vänner, men även ett inte obetydligt antal fiender. Relationen mellan den äldre professorn och studenten var på väg att ta ett slut, vilket även skulle visa sig gälla studentens liv på jorden. Någon gång på natten till 8 november 2019 sköt han ihjäl henne i lägenheten. Troligen med fem eller sex skott. I polisförhör påstod han att de två den kvällen och natten bråkat där för att han sagt att han det kommande veckoslutet skulle vara tillsammans med sina barn. Anastasia skulle då har blivit vansinnig och anfallit honom med en förskärare, men han hade lyckats avvärja hennes attack. Hur det sedan kom sig att han sköt henne med fem eller sex skott kunde han aldrig förklara i polisförhören.

I utredningen framkommer det att professorn först placerat liket i en garderob i lägen­heten. Där låg kroppen gömd på kvällen påföljande dag när Oleg Sokolov hade middag hemma för några akademiska kollegor och vänner. Liket låg gömt i garderoben. Senare bar Oleg Sokolov i omgångar iväg paketet insvepte i plast och kastade dessa i floden över kajkanten. Övervakningskameror registrerade hur professorn bar det tunga paketet till kajkanten. Sedan gick han tillbaka och kom ut en gång till med en ryggsäck med något tungt i. Den höggradigt berusade professorn skulle även till att kasta ryggsäcken i floden Neva, med det det blev så att både ryggsäcken och han själv föll ned i det mörka och novemberkalla vattnet. Det var nära att den berusade mannen hade drunknat, men några tillskyndande personer lyckades rädda både honom och ryggsäcken. Ambulans tillkallades och den berusade och nedkylde professorn kördes tillsammans med ryggsäcken till ett sjukhus. Där togs både patienten och ryggsäcken om hand. Personalen upptäckte då till sin bestörtning vad som fanns nedstoppat i ryggsäcken. Där låg studentens två avhuggna armar. Det var så mordet uppdagades.

Professorn dömdes i december 2020 till 12 år och sex månader fängelse för mord. Fängelsevistelsen blev säkerligen betydligt hårdare än Napoleons vistelse på ön Sankt Helena.Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.