Vansinniga bilrace över amerikanska kontinenten

Cannonball Run är det sammanfattande namnet på de olagliga och helt oorganiserade vansinniga bilkörningar över den amerikanska kontinenten. Det gäller att köra på kortast möjliga tid, vilket också förutsätter att man inte blir stoppad av polisen och inte ställer till med några olyckor. De inofficiella loppen brukar börja från Red Ball Garage på Manhattan till Portofino Hotel i Los Angeles. Avståndet är 4510 km.

De vansinniga loppen är inspirerade av en film från 1981 (The Canonball Run) och en efterföljande film från 1984. Namnet kommer från den legendariske bilföraren Erwin ”Cannon Ball” Baker som genom 140 lopp från början på 1910 och fram till 1930-talet slog mängder av rekord. Legenden inspirerade till ett antal lopp under 1970-taet som omtalades som ”Cannonbal Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash.

Av tradition startar förarna från Red Ball Garage på East 31st Street på Manhattan och som mål räknas det när föraren kommer fram till Portofino Hotel i Redondo Beach, Californien. Bilvägen är ca. 4 501 km, men är olika beroende på viken väg som väljs. En annan startpunkt har varit Goodwives Shopping Center i Darien, Connecticut. Man har räknat ut att färdvägen från den punkten till Portofino Hotel är ca. 77 km kortare än från Red Ball Garage.

Loppen är inte på något sätt sanktionerade eller övervakade finns det inte några regler för bilarna, vägval, teknik och taktik. För att verifiera körningarna brukar förarna ha vittnen utefter vägen, hänvisa till kvitton från betalade avgifter vid vägtullar, fortlöpande videoinspelningar av körningen och GPS-tracking. De senare körningar görs i ombyggda standardbilar utan någon reklam eller annat som utvisar att bilen gör en försök att slå tiden att köra från östkusten till västkusten. Bilarna är ombyggda med stora extratankar i bagageutrymmet för att undvika tankningar. Bilarna är också modifierade för att klara den höga farten och för att tillförlitligheten ska vara hög. Bilarna har olika utrustningar föra att försöka undgå poliskontroller. De kan ha polisradio, radar- och laserdetektorer, störsändare för att störa ut polisens kommunikationer och polisens mätare. Ibland har bilarna haft sådan utrustning att de kunnat ändra färg och utseende under körningen. Allt förr att förvirra polisen.

Vid flera rekordförsök har förarna haft en eller flera bilar som kört före för att ta reda på var polisen står. Det har även förkommit att förarna haft ett flygplan som flög framför bilen för att upptäcka poliskontroller. För att kunna försöka slå rekordet måste alla hastighetsbegränsningar överskridas med mycket stor marginal. I alla delstater kan förarna straffas för hastighetsöverträdelser och ovarsam körning, men straffbestämmelserna varierar från stat till stat. Typiska straff skulle kunna bli höga böter eller upp till fängelse i sex månader. I Nevada föreligger dock risk att förarna kan bli dömda till fängelse 1 – 6 år.

I oktober 2006 körde tre män en bensindriven bil från Classic Car NYC till Santa Monica Pier, Californien, på 31 timmar 4 minuter. Färden skedde i en modifierade 2000 BMW M5. Den genomsnittliga hastigheten var 145 km/h och toppfarten hade varit 253 km/h. Under dagtid flög ett spaningsplan rakt över färdvägen.

I maj 2007 påstod en förare och hans co-pilot att de med en svart Ferrari 550 (modifierad med stora extratankar) hade kört sträcken på 31 timmar och 59 minuter. Men detta rekordförsök ifrågasattes dock av många eftersom dokumentationen inte verkade vara korrekt.

In April 2020 lyckades några anonyma förare att köra sträckan på 26 timmar 38 minuter. Det körde en delvis annan väg och distansen var 4 547 km. Genomsnittsfarten var 171 km/h. Förarna utnyttjade det förhållandet att det var ganska ges trafik under pandemin. Men redan tidigt i juni 2020 körde en ensam förare sträckan på bara 25 timmar och 55 minuter. Han körde en hyrd Ford Mustang GT försedd med 5.0 Liter Coyote V8-motor 10-växlad automatlåda. Sätena i bilen var borttagna och i bilen hade föraren satt in en extra stor tank sym rymde ca. 492 liter. Han behövde bara stanna för att tanka en gång.

I maj 2020 körde två förare sträckan på 25 timmar 39 minuter i en ombyggd Audi S6, vilken ändrats så att den såg ut som en Ford Taurus. Motorns styrka var 600 hp. Genomsnittshastigheten var 177 km/h Det är det senaste rekordet.

Med en dieselbil har man lyckats köra på 28 timmar 30 minuter.

Det var Erwin George ”Cannon Ball” Baker (1882 – 1960) var mannen som givit namnet åt de vansinniga loppen över den amerikanska kontinenten. Redan 1915 lyckades han köra sträckan på 11 dygn, 7 timmar och 15 minuter. Det fanns då knappast några vägar. Baker gjorde många försök att pressa ned tiden. År 1924 lyckades han köra sträckan på 4 dygn, 14 timmar och 15 minuter. År 1933 lyckades han köra sträckan på 53 timmar 30 min. Det var ett rekord som sedan stod sig i nästan 40 år.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.