Baronen som började tillverka BIC kulspetspennor

Alla har vi ägt och använt oss av BIC-pennor. Men känner vi historien bakom dessa legendariska pennor? De mest legendariska är BIC CLIP M10 och BIC CRISTAL. M10 är den med en ”clip” och som man kan klicka in spetsen. CRISTAL är den med bara en liten hylsa för spetsen och så är pennan genomskinlig. Båda är engångspennor, man kan inte byta bläckpatron.

Marcel Bich (1914 – 1994) var den fransk-italienske friherren (baron) som grundade företaget BIC. Han blev känd som ”baron Bic”. Produkternas namn Bic är helt enkelt hans eget efternamn utan bokstaven h. Detta för att göra uttalat lättare för de som inte talar franska. Märkvärdigare än så är det inte när det gäller produktens namn.

Det var hans farsfars far, Emmanuel Bich, som 1841 utnämndes till baron av kungen Charles-Albert av Sardinen. På svenska benämns en baron för friherre i mera formella sammanhang. Marcel Bichs far försökte sig på att utveckla olika industriföretag i Italen, men hade inte någon framgång. I stället emigrerade han till Frankrike och i augusti 1930 blev hans föräldrar och barnen naturaliserade franska medborgare.

Marcel Bich studerade vid Parisuniversitetet och avlade en juridisk examen. Men efter kriget var Marel Bich ett tag verkstadschef i ett företag som hette ”Encres Stephens”. Där tillverkade man pennhållare och pennskrin. I oktober 1945 köpte han tillsammans med en annan tekniker, Edouard Buffard (1908 – 1996), en liten nedlagd fabrik i Clichy (nuvarande Hauts-de-Seine distriktet) för 500 000 franc. De två affärsmännen bildade företaget ”P.P.A”. Bokstäverna stod för ”Pennor, mekaniska pennor och tillbehör”. Företaget försökte få uppdrag som underleverantör till andra företag, men hade svårt att få in några beställningar.

Företaget P.P.A lyckades dock köpa ungraren Lazslo Biros (1899 – 1984) patent från 1938 avseende en kulspetspenna. Priset var 2 miljoner dollar. Lazslo Biros var egentligen redaktör på en tidning och han var irriterad över att reservoarpennor droppade och att det blev bläckfläckar. Han bror György var kemist och tillsammans började de experimentera med olika slag av bläckpasta. Lazslo hade noterat att tryckfärg som används för tryckning av tidningar torkade mycket snabbare än vanligt bläck och att det inte blev så många bläckfläckar. Konstruktionen med en bläckpasta som rullades ut på pappret med hjälp av en kula presenterades redan 1931 på en mässa i Budapest. Uppfinningen patenterades 1938. De två ungerska bröderna var judar vilket fick till följd att de några år senare flydde undan nazismen till Argentina. Där fortsatta de med experimenten med pennor med bläckpasta som rullas ut av en liten kula. Man till och med började tillverka och sälja kulspetspennor. Det var dock en ofullbordad produkt, men den blev känd bland konsumenterna. Brittiska RAF använde sig av sådana pennor vid höghöjdsflygningar in över Tyskland och mot andra bombmål. Allt sedan den tiden kallas kulspetspennor (ball pen) i Argentina för ”birome”. I stora delar av den engelskspråkiga världen (Storbritannien, Ireland , Australien och även Italien) kallas en kulspetspenna för ”biro”. Namnet kommer från företaget med namnet Biro

Bich och Buffard började 1950 att tillverka den revolutionerande pennan ”Bic Cristal” och sälja den till mycket lågt pris.

År 1953 ändrades företagets namn från P.P.A. till Bic Company och år 1958 köpe BIC upp hela Biros företag. Genom detta förvärv blev BIC världens största tillverkare av kulspetspennor. Penna har därefter sålts i mer är 100 miljarder (miljarder, inte miljoner) exemplar i alla världens länder.

Då företaget var helt världsledande på kulspetspennor försökte bolaget att diversifiera sitt utbud av produkter. År 1973 lanserade företaget engångständare. Det var inte alls Bich idé utan det fanns redan engångständare på marknaden. Principen att engångständare inte skulle gå att fylla på med gas presenterades redan 1948 av Jean Inglessi. Men Bich grundade företaget Société Bic och drog i gång med tillverkning och marknadsföring av engångständare. Flera franska företag började i mitten av 1960-talet sälja engångtändare. Redan 1974 kunde BIC berätta att företaget sålde 290 000 tändare varje dag över hela världen. Året därpå sålde man nästa dubbla antalet per dag. BIC var redan då världens största tillverkare av engångständare. Gilette försökte sig också på att sälja engångständare, men Gilettes närvaro på den marknaden blev kortvarig. ST Dupont lanserade 1964 en egen engångständare kallad Cricket. Den produkten köptes av Swedish Match 1984.

BIC lanserade 1974 – 1975 engångsrakhyveln och det ledde till en ny tvist om patentintrång, denna gång med det amerikanska föreraget Gillette (tillverkare av rakblad och rakhyvlar).

Marcel Bich var en hängiven seglare och detta ledde till att han även grundade BIC Sport 1979, som tillverkar segelbåtar. Dock inte för engångsbruk. På mindre än två år blev BIC Sport världens största tillverkare av segelbåtar. Då tillverkade man 90 000 båtar per år och företaget är fortfarande världens största tillverkare av segelbåtar. Företaget säljer i dag även surfingbrädor, kajaker och segeljollar.

Marcel Bich försökte även ta sig in på parfymbranschen åren 1988 – 1990, men det var ett kommersiellt misslyckande och kostade företaget 250 miljoner franc. Men Bichs hustru Laurence Bich har dock i sina memoarer skrivit att företaget i varje fall kunde sälja sina rättigheter och tillgångar i perfymbranschen för 339 miljoner franc.

Marcel Bich anses ha varit en traditonell entreprenör som har behållit företaget i familjen. Det väckte därför en del uppmärksamhet när har 1972 lät 20 procent av aktierna omsättas på den franska börsen. År 1979 efterträdde hans son Bruno Bich honom som verkställande direktör. När han avled 1994 vid 79 års ålder uppkom besvärliga arvsfrågor eftersom han hade elva barn med tre olika fruar. Dessutom hade han 11 barnbarn och tre barnbarns barn. Men familjen Bich behöll kontrollen över företaget även efter generationsväxlingen. Det kunde ske med stöd av Buffards arvingar. Fyra av Bichs barn har i dag höga chefsbefattningar i koncernen.

År 2016 kunde företaget gå ut och meddela att det varje sekund dygnet någonstans i världen köps någon BIC-produkt. De stora produkterna är engångspennor, engångsrakhyvlar och engångständare. Årsomsättningen uppgick 20015 till ca. 2,5 miljarder dollar. Det amerikanska dotterbolaget finns på den amerikanska börsen.

Företagets framgång har två förklaringar. Dels att Bich vågade sig på att lansera engångprodukter till låga priser och dels att han arbetade intensivt för att nå högsta kvalitet till lägsta möjliga kostnader. Masstillverkning av kulspetspennor kräver mycket kvalificerad maskiner. Bich anskaffade olika former av precisionsinstrument från schwieziska urtillverkare. Från början tillverkades den lilla roterande kul av stål, men det visade sig att den kunde deformeras eftersom stålet inte var tillräckligt hårt. Senare gick man därför över till att använda tungstenskarbid, vilket är ett ämne som är nästan lika hårt som diamant. De är fullständigt sfäriska och mäts i tusendels millimeter. Kulans ytan är perforerat med små gropar för att på ett effektivt sätt föra fram bläckpastan. I den klassiska modellen BIC Cristal räcker bläckpastan till att skriva ett streck som är ca. 1 900 m. långt. Den lilla kulan, ofta 0,7 eller 1,0 mm i diameter, är oftast innesluten i en hållare av mässing (en legering av koppar och zink).

Den klassiska BIC-modellen ”Cristal” har inte någon mekanism utan i stället ett litet skydd. Tittar man efter i dag finner man att skyddet har ett hål i ändan. Så var det inte från början. Men företaget har blivit uppmärksammat på att det finns kvävningsrisk om små barn får ned skyddet i svalget. Det är därför som skyddet nu har ett litet hål. Det anses att hålet har räddat livet på flera barn. Just modellen ”Cristal” anses vara av mycket god design med sin oktagona form. Pennan finns utställd på Museum of Modern Art.

Marcel Bich var känd som en mycket engagerad deltagare i den stora kappseglingen Americas Cup. Han var 1970 den förste deltagare som inte kom från att engelsktalande land. Han tävlade med båten ”France I”, som var specialbyggd för tävlingen. Han deltog sedan även i Americas Cup åren 1974, 1977 och 1980.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.