Försäkringsagenten sköt sin kund

Fotografen Kurt Emanuel Enocsson var född 1887 i Jönköping. Någon gång 1917, när han var 31 år gammal flyttade han till Sollefteå. Hans mor bodde i Göteborg och han hade också två systrar. Enocsson bodde i Sollefteå i mindre än ett år, under vilken tid han lärt känna Erik Herman Wohlin. Denne var 25 år gammal, fänrik i reserven och arbetade som försäkringsagent.

Vid ett-tiden natten till onsdagen den 8 maj 1918 utbröt en brand i Enocssons bostad. När brandkåren tog sig in i bostaden fann man Enocsson liggande död i den brinnande sängen. Genast kunde man se att det sipprade ut blod ur båda öronen, blodet bildade en rännil under sängen. Det stod helt klart att han skjutits i huvudet och att det måste ha skett högst en timme före upptäckten av branden. Dörren och fönstren var väl låsta, varför polisen till en början antog att det var frågan om ett självmord. Men man kunde inte finna något vapen.

Enocsson bode ensam i en mindre lägenhet som både var hand bostad och hans fotoateljé. Eftersom man inte fann något vapen började polisen misstänka mord. Snart kunde man också konstatera att Enocsson nyligen tecknat en livförsäkring hos försäkringsagenten Wohlin. Han hade två månader tidigare tecknat hela tio försäkringar om vardera 10 000 kr, sammantaget alltså 100 000 kr. Det var på den tiden ett mycket stort belopp, vilket i dag motsvarar flera miljoner. Enligt försäkringsvillkoren skulle hans närmaste få försäkringsersättning om han inte hade förordnat om annat. Men märkligt nog visade det sig att han förordnat att vännen och försäkringsagenten som förmånstagare. Enocsson hade då också hunnit att betala den första premien, som uppgick till 582 kr. Wohlin togs förstås in på förhör, men förnekade först all kännedom om det inträffade. Efter långa förhör och fyra s.k. rannsakningar i rådhusrätten lämnade Wohlin uppgifter som i var fall uppfattades som ett halvt erkännande. Häradsrätten bestämde att Wohlin skulle genomgå stor rättspsykiatrisk utredning, vilken genomfördes på Stockholms hospital. Målet i rådhusrätten fick vila i avvaktan på att utredningen skulle slutföras. Men det hela slutade med att Enocsson avled i tuberkulos den 28 januari 1921. Någon slutlig rättegång blev det därför aldrig.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.