Sänkte sin hustru i havet

Den 51-årige mannen från Göteborg hade sålt sitt företag och därmed blivit tämligen förmögen. Det hör inte till berättelsen att han är adlig och kusin till en man som varit både statsminister och utrikesminister i vårt land. Till berättelsen hör dock att han efter försäljningen av sitt företag påbörjade en långsegling tillsammans med sin två år yngre hustru. Seglingen skulle inte sluta lyckligt för någon av dem.

Strax före midsommaren 2004 lämnade makarna Göteborg med sin tvåskrovs segelbåt, en katamaran. Deras drömresa vara planerad att gå utefter engelska kusten och sedan utefter kusterna i Holland, Belgien, Frankrike för att sedan gå mot Algarvekusten i Portugal.

Den 14 september kontaktade mannen, vi kan kalla honom Lars, över radio den portugisiska kustbevakningen och uppgav att hustrun i en olycka hade gått över bord och var borta.  Han hade inte kunnat rädda henne. Kustbevakningen och sjöräddningen sökte under två dygn intensivt efter kvinnan, men dock utan något som helst resultat. Sökningarna avbröts efter två dygn. Mannen kom förtvivlad i hamn efter att hans hustru förolyckats till havs.

Dagen efter att sökningarna avbrutits fann besättningen på ett portugisiskt fiskefartyg att de i sin trål hade fått upp kroppen efter en kvinna. Djuptrålen hade fångat in kroppen på ett djup av 150 – 300 m i det djupaste området på kustavsnittet. Fiskarna kunde genast se att en kätting var åtdragen runt kroppen och att även att ett ankare var fäst vid kroppen. Det visade sig senare att ankaret kom från parets segelbåt. Kriminalpolisen kopplades förstås in och ett par timmar senare greps den svenske mannen på ett turisthotell i Portimao. Han var skäligen misstänkt för mord på sin hustru. De som såg gripandet kunde berätta att mannen såg lugn och samlad ut. Han fick tillfälle att ringa till svenska ambassaden i Lissabon och ska då ha sagt: ”Jag har gripits misstänkt för mord på min hustru”. Lars dömdes senare till 19 års fängelse för mord. Han erkände att han i hastigt vredesmod upprepade gånger hade slagit henne i huvudet med ett vevhandtag av metall (veven till skotvinschen). Det hade utbrutit ett gräl mellan de två och de var osams om i vilken riktning de skulle segla. Kvinnan kände sig sjuk och ville komma till en läkare. Det var då det brast för Lars och han bara slog besinningslöst. Tidigare i sitt liv hade han aldrig skadat eller hotat någon enda människa. Under tiden i fängelset skrev han en bok  om seglatsen och mordet. Han satt av en stor del av straffet på anstalten Kumla.

Jag har funderat över om det matematiskt går att beräkna hur stor chansen, eller risken, är för att en trålare ska lyckas fånga in en människokropp på det djupet. Kroppen låg inte på havsbotten utan måste ha ”svävat” på att par hundra meters djup (med kätting och ankare). Troligen går det inte att räkna fram sannolikheten. Den är kanske så låg att man kan säga att det är osannolikt.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.