Tjuren Ferdinand i verkligheten

Vi känner alla till tjuren Ferdinand, som bara ville sitta under steneken och dofta på blommorna. I svenska hem få vi varje julafton träffa Ferdinand i Disneys film. Men berättelsens tjur fanns i verkligheten på 1930-talet i Spanien. Dock hetta han inte Ferdinand utan Civilón.

Juan Cobaleala var storgodsägare i Campocerrado utanför Salamanca, nära gränsen till Portugal. Där födde han upp stridstjurar till de stora tjurfäktningsarenorna i Spanien. Stridstjurarna var större, starkare och snabbare än andra tjurar. De avlades för att vara snabba och aggressiva. Namnet Civilón betyder ”Den civile” och visade sig vara passande för just den tjuren. Juan Cobaleala hade på kontrakt redan sålt Civilón och fyra andra tjurar till tjurfäktningsarenan i Barcelona. Redan när han var tjurkalv märkte arbetarna att de kunde mata honom med grenar med löv och med hö utan att han visade någon som helst aggressivitet. Snart började familjens barn och vänner att klappa och mata den fredliga tjuren. Civilón hade inte några som helst anlag till aggressivitet. Barnen kunde till och med rida på honom och gosa. Han gillade att bli matad med godsaker. Snart började man skriva om Civilón i tidningarna och han blev känd som den unika och lugna tjuren som man kunde gosa med. Civilón blev känd över hela Spanien. Men Civilón var redan såld och måste sändas till tjurfäktningsarenan trots att han förekommit på första sidan i flera tidningar.

En dag i juni 1936 fördes Civilón till den stora arenan Monumental i Barcelona. Arenan var fullsatt med 25 000 personer,trots att han man hade höjt biljettpriset inför just den tjurfäktning där den berömda tjuren Civilón skulle få möta sin matador. När Civilón fördes in på arenan började han röra sig i mjuka rörelser när han försökte värja sig mot anfallen från banderilljärerna. Men när han sedan mötte matadoren gick han till våldsamt anfall. Helt plötsligt var han stridslysten. Då inträffande något unikt. En stor del av publiken började ropa att tjuren skulle benådas. Nästa alla kvinnor bland åskådarna ropade högt att de ville att tjuren skulle få leva. Presidenten vid tjurfäktningen beslutade att bifalla publiken krav. Civilón benådades och skulle få leva vidare. Då var problemet att hur man på ett säkert sätt skulle kunna få ut den skadade och blödande tjuren från arenan. I alla andra fall dödas tjuren av matadorens värja. Den arbetare som hade haft hand om Civilón hemma på gården steg då fram och erbjöd sig att gå in till tjuren och försöka leda ut den. Så gjorde han och Civilón var mycket lugn då han såg vem det var som kom emot honom med hans favoritkvistar. Tillsammans kunde snart lugnt lämna arenan under publikens jubel.

Civilón var dock skadad av angreppen från picadorerna och banderilljärerna och det bestämdes att han skulle få vila ut i väntan på hemtransport till gården. Arbetaren som skött honom blev kvar i Barcelona tillsammans med tjuren.Två dagar senare bröt inbördeskriget ut. Även Barcelona förekom våldsamheter och strider. Från och med den dagen vet man inte vad som hände med Civilón. En del hävdar att det var de kommunistiska styrkorna som dödade tjurarna för att få mat. Andra hävdar att det i stället var de fascistiska trupperna som dödade Civilón. Andra hävdar att det var skötaren som förde tjuren till arenan i Valencia och att tjuren dödades där i en tjurfäktning. Åter andra säger att tjuren efter många månader kunde transporterades hem till gården och fick leva där resten av livet på ”de gamlas äng”. Gården har gått i ärv och den nuvarande generationen Cobaleala säger med bestämdhet att tjuren aldrig mer kom hem till gården. De borde ju veta om deras egen tjur kom hem eller inte. De är rätt säkra på att Civilón dödades någon av de första dagarna av revolutionen och att den dödades i tjurstallet. Men det vet inte om det var de röda eller de vita trupperna som dödade tjuren.

Redan samma år som tjurfäktningen ägde rum gavs det ut en liten barnbok med berättelsen om tjuren. Men i boken hette tjuren Ferdinand. Boken sålde bra och år 1938 gjorde Disney en tecknad barnfilm om tjuren Ferdinand, som inte ville slåss utan helst bara sitta under järneken och lukta på blommor.

Redan första året sålde förlaget Viking Press 14 000 exemplar av den lilla boken för en dollar styck. Året därpå såldes 68 000 exemplar och år 1938 sålde förlaget minst 3 000 exemplar per vecka. Den lilla boken låg på topp på försäljningslistorna i USA och såldes i fler exemplar än ”Gone with the wind”. Boken har översatts till 60 språk och aldrig varit slut på förlaget. År 2000 översattes berättelsen till latin och fick då titeln ”Ferdinandus Taurus”. Som samlarobjekt har böcker från de första upplagorna stora värden. År 2014 såldes ett exemplar av den första upplagan för USD 16 500,.

Boken kom ut bara nio månader efter krigsutbrottet i Spanien. Franco-regimen förbjöd den och den kom sedan att vara förbjuden i Spanien så länge Franco levde. Den förbjöds även Tyskland och flera andra länder. Men i exempelvis Polen under efterkrigstiden var boken den enda amerikanska barnbok som fanns i bokhandeln. Ett antal kända personer har förklarat att de mycket uppskattade berättelsen om den fredliga och lugna stridstjuren. Bland dessa finns Thomas Mann, H.G. Wells, Gandhi, samt Franklin och Eleanor Roosevelt. Efter krigsslutet tryckte USA upp 30 000 av barnboken och delade ut dessa till tyska barn.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.