Kalles kaviar och Solstickspojken

Vi är ju många som gillar Kalles kaviar. På smörgåsen och även på ägget. Ibland kan man läsa intervjuer med svenskar bosatta utomlands som säger att de saknar knäckebröd och Kalles kaviar. Kaviaren är ju ett klassiskt svenskt smörgåspålägg som består av rökt sockersaltad torskrom och sejrom. Numera är det enligt uppgift bara torskrom som används. Produkten innehåller tillsatser av socker, salt, potatisflingor och tomatpuré.

Det var Aktie­bolaget Bröderna Amelm (Abba) som lanserade Kalles kaviar på marknaden år 1954. Själva receptet till kaviaren köpte bolaget av en gammal gårdfarihandlare för 1000 kr. Gårdfarihandlaren sålde sitt gamla recept till fabrikschefen Gunnar Stensby. Vem gårdfarihandlaren var vet vi inte.

Först såldes man kaviaren i tuber utan någon bild eller dekor. Smaken gjorde att kaviaren uppskattades av framförallt barn och ungdomar. Företaget sålde över en miljon tuber redan under första året. Det var reklammannen Clas Mörner som året därpå föreslog att förpackningen skulle förses med en bild av en blond och blåögd pojke med ett vanligt svenskt namn. Bolagets direktör, Christian Ameln, kom i sin tur på att man kunde använda en bild av hans egen son, sexårige Carl Amelm. Från familjens fotoalbum tog man ett foto av sonen, som mamman hade tagit, och med det som underlag gjorde en tecknare den bild som vi är så vana att se på tuberna.  Men eftersom Carl Amelm stavar sitt namn som han gör borde nog kaviaren egentligen säljas under namnet ”Calles kaviar”.

Teckningen på tuben har dock ritats om en gång. Tidigare såg pojken på tuben snällare ut medan han i dag ser mera ”busig” ut. Det är rätt många som har påpekat att han ser ut som en yngre version av Lars Orly.

Carl Amelm fick ett löfte om att han resten av livet ska få gratis tuber med Kalles kaviar. Än i dag levererar tillverkaren kaviartuber till hans dörr. I vilken omfattning han förbrukar kaviar är däremot okänt.

Råvaran till kaviaren förvaras i ett kylt bergrum innan den i fabriken i Kungshamn omvandlas till den älskade kaviaren i den glada tuben. Tillverkaren vägrar att upplysa om vad receptet innehåller och det hålls lika hemligt som receptet till Coca Cola.

I stort sett är det så att Kalles Kaviar bara säljs i Sverige, Finland och Norge. Men man kan förstås köpa Kalles kaviar på alla Ikeas varuhus runt i hela världen. Det ska visst finnas en del butiker i svenskbygderna i USA som också säljare denna kaviar. Men i Finland kan du egentligen inte köpa Kalles kaviar för den säljs där under namnet ”Kalles romkräm”. Detta eftersom man i Finland inte får använda ordet kaviar för annat än störrom från Volga. Det kan till och med bli så att Kalles kaviar i framtiden inte heller får säljas i Sverige under det nuvarande varunamnet om EU:s produktnamnsregler ska att tillämpas. Fabrikanten har berättat att man då kommer att fortsätta att sälja produkten under namnet ”Kalles” utan att kalla produkten ”kaviar”.

Även om Kalles kaviar upplevs som något ” ursvenskt” så är företaget inte längre svenskt. Abba Seafood ingår i dag i den norska Orkla-koncernen.

Calle på tuben kan sägas vara lika känd som Solstickspojken på tändsticksaskarna. Den pojken var ju yngre och hette Tom och var son till konstnären Birger Nerman. Det var han som tecknade siluetten av sin son. När Einar Nerman fick uppdraget 1935 att rita en etikett till tändsticksaskarna var det bråttom. Han använde en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa (illustration till en H.C. Andersensaga) som bar en fackla. Nermans son Tom hade stått modell och konstnären gjorde nu om flickan till en pojke, tog bort facklan och målade en stiliserad sol i övre vänstra hörnet. Det sägs att Nerman fick 200 kronor för teckningen som senare blivit världens kanske mest reproducerade konstverk. De första tändsticksaskarna kom ut på marknaden i början av februari 1936. I oktober samma år hade Solstickan redan samlat in 170 000 kr, vilka fördelades till välgörande ändamål och till forskning om barnsjukdomar

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.