Nom de guerre

Nyligen läste jag överstelöjtnant Ulf Björkmans lättsamma bok om sitt liv i flygvapnet (Ett liv i det blå, 1992). Mest känd för en bredare allmänhet är han eftersom han under många år var flygvapnets informationschef och speaker på många flyguppvisningar och de flesta av flygvapnets flygdagar. Själv ledde han också under en tid en uppvisningsgrupp (med A32 Lansen).

I boken omtalar han ett ganska stort antal kända flygofficerare med deras nom de guerre. Själv var han i flygvapnet även känd under tillnamnet ”Ulle-Bulle”. Kapten Olemyr kallades för Myr-Olle. Flygvapenchefen gick under namnet ”Stril-Olle” och översten Sven Lampell kallades naturligtvis för ”Lampan”. Det var mycket vanligt att befäl informellt tilldelades olika namn, som inte alltid kunde kallas för ”smeknamn”. En kurskamrat till mig i flygvapnet gick alltid under namnet ”Snöret” och själv kallades jag en tid för ”Termos”. Det finns förklaringar till båda namnen.

Nu är detta med särskilda tillnamn mellan krigare inte något nytt. På franska heter det som sagt nom de guerre (krigsnamn). Det var ursprungligen en tradition i Frankrikes armé, belagd från 1600-talet. Från 1716 skulle alla franska soldater ha ett soldatnamn och bruket har också funnits i Franska främlingslegionen i modern tid. I det senare fallet handlade det om att soldaterna skulle få vara anonyma. Nom de guerre ska inte förväxlas med de namn som svenska indelta soldater tilldelades. Dessa namn blev deras enda namn och var inte alls några täcknamn eller nom de guerre.

Begreppet nom de guerre har i modern tid även kommit att användas då politiska aktivister och revolutionärer hittat på namn för att undvika att bli identifierade, således som en form av kodnamn eller täcknamn. Men när en brottsling använder sig av ett påhittat namn är det inte frågan om nom du guerre utan i stället alias. När artister använder sig av påhittade namn kunde dessa förr kallas för nom de guerre, men numera i stället för artistnamn. Författarpseudonymer har tidigare kallats för nom de plume (”fjäderpenna-namn”). Kända nom de guerre för politiker är exempelvis Yassir Arafat, (Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini), Willy Brandt (Herbert Frahm), Che Guevara, (Ernesto Guevara de la Serna), Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) och Jomo Kenyatta (Johnstone Kamau wa Ngengi). Det finns många andra exempel. Varken Lenin eller Stalin uppträdde under sina ursprungliga verkliga namn.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.