Två mysterier samma dag i Göteborg

Den 29 juli 1965 inträffade tre uppseende händelser i Göteborg. Två av händelserna har aldrig fått någon förklaring och är i dag snart 55 år senare fortfarande stora mysterier.

Kl. 14.13 den dagen stormade två beväpnade män in på Skandinaviska Bankens kontor vid Gamlestadstorget i Göteborg. En av rånarna ställde sig vid dörren och höll vakt medan den andre hoppade över disken för att tömma kassorna. Den man som hoppade över disken hade stor blond peruk och lösbröst samt kvinnokläder. Men det var så uppenbart att han var utklädd då alla direkt såg att det var en man. Vad de inte direkt såg var att han och även rånaren som vaktade entrén hade dykardräkter under de vanliga kläderna. Rånaren som hoppade över disken sköt några skott i taket med sin pistol för att skrämmas. En bankkund, som varit brottare, kastade sig dock över rånaren som höll vakt. Även den rånaren sköt ett skott och träffade brottaren i benet, men lyckades samtidigt och med samma skott även skjuta sig själv i benet. Rånarna lyckades i varje fall springa iväg från banklokalen ned mot Säveån som ligger i närheten. En annan bankkund, som tjänstgjort som FN-soldat, sprang efter rånarna och försökte kasta stora stenar mot dem och bankrånarna sköt mot förföljaren. Men de lyckades i varje fall ta sig ned till ån och, sedan de kastat av sig sina vanliga kläder och tagit fram några lufttuber som de gömt vid kanten av ån, dök en av dem ned i det smutsiga vattnet. Det var närmast ett kloakdike. Den andre rånaren lyckades ta sig upp i en båt med en en medhjälpare som väntade på de två rånarna. Men den andre rånaren blev liggande kvar under vattenytan och andades med en snorkel som stack upp under växtligheten nära kanten av Säveån. Polisen grep ganska snart både båtföraren och den rånare som rymt med båten. Men den andre låg kvar i ån i flera timmar fram till dessa att en polisman upptäckte att det stack upp en snorkel ur vattnet. Rånaren hade försökt maskera snorkeln med blad och andra växtdelar. Två av männen dömdes senare till långa fängelsestraff. Rånaren, som hade försökt klä ut sig till kvinna, dömdes dock till rättspsykiatrisk vård. Rånet blev omskrivet i tidningarna som ”grodmansrånet”. Rånet var amatörmässigt och klumpigt utfört. Men något mysterium är det inte. Det är dock de andra två händelserna som ägde rum samma dag 1965 i Göteborg.

Sommaren 1965 var Hybner Lundqvist 18 år och befann sig på semester med sin familj i Torekov. Torsdagen den 29 juli 1965, samma dag som bankrånet genomfördes, skulle han lifta från det skånska semesterparadiset till bekanta i Lysekil. När han kom till Göteborg sände han ett vykort till föräldrarna och det är klarlagt att det var han som skrev kortet. Därefter upphör alla spår efter ”Hymme”, som han kallades. Han har aldrig återfunnits och det är inte känt vad som hände med honom. Han var inte psykiskt störd eller sjuk. Inte heller var han kriminell. Händelsen är ett mysterium.

Samma dag, torsdagen den 29 juli 1965, inträffade ytterligare som om möjligt är ännu märkligare och mystiskt. Gay Karlsson, 22, Jan Olof Dahlsjö, 21, och Kjell Åke Johansson, 16, bodde alla i arbetarstadsdelen Haga i Göteborg. De var kompisar och de två äldre hade lärt känna varandra när de gjort värnplikten. Den sommaren hade de setts åka omkring i Haga i en mörkblå Volvo PV444. Alltså en på den tiden vanligt förekommande personbil. Men inte någon av dem hade körkort. Det har aldrig blivit klarlagt vem av dem som ägde bilen. De var inte kända för kriminalitet, men det var tydligen inte heller stadens mest skötsamma ynglingar. Kjell Åke, bara 16 år gammal, hade blivit pappa bara några månader tidigare och det var en pressande tid för honom. De tre ynglingarna sa till några i sina familjer att de skulle åka iväg och campa i Åsa, 45 km söder om Göteborg. Ingen såg när de packade eller när de körde iväg – om de nu gjorde det. Från och med dagen är de och bilen spårlöst försvunna. Det finns inte några spår efter dem. Polisen gjorde omfattande eftersökningar. Man draggade i olika vattendrag och letade efter spår som eventuellt skulle kunna visa att bilen körts ned i något vattendrag.

Det har förekommit uppgifter om att en av pojkarna senare setts i Australien och han då skulle ha jobbat på ett fartyg. Det finns även uppgifter om att det kommit vykort från utländska orter från någon av de försvunna, men det helt är ytterst osäkert. Det finns inte några spår efter de tre i bilen och inte heller från pojken som skulle lifta till Lysekil. Ingen av de försvunna hade några pass och heller några pengar. Det hela är mysteriet.

Det har spekulerats en hel del om vad som egentligen hände. En teori är att de tre ynglingarna var inblandade i grodmansrånet på något sätt. Möjligen att de skulle hjälpa till med flykten efter rånet. Men rånet misslyckades genom att de tre rånarna greps. De hade bara kommit över ca. 18000 kr. Efter rånet ska de ha flytt utomlands genom att ta hyra på något fartyg i Göteborg, vilket på den tiden inte var omöjligt även om man inte hade klara papper. En annan teori är att de tre i bilen, som eventuellt hade rest till Åsa som de sagt, hade tagit upp liftaren och att något bråk utbrutit. Kanske hade liftaren dött och de tre ynglingarna rymt från landet på något sätt. Eller också har de tre tilldragelserna inte någon samband alls med varandra trots att de inträffade samma dag. Kanske var det så enkelt att ynglingarna kört av vägen och ned i något vattendrag eller över en kajkant. Ingen har trott att det var något kollektivt självmord.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.