Gummisnoddar

Gummisnoddar heter väl egentligen gummiband och finns i alla möjliga storlekar och kvaliteter. Själv har jag en viss medveten relation till gummisnoddar och försöker alltid ha en påse med olikfärgade snoddar hemma i en låda i köket. Tyvärr är inte påsar med gummisnoddar datummärkte, vilket de borde vara. Gummisnoddar tillverkas nämligen av naturgummi och sådant gummi åldras. Hur många gånger har vi inte tagit fram någon bunt papper eller annat och noterat att gummibandet torkat och fallit sönder. Hur länge håller sig ett gummiband spänstigt? De där dyrare och kraftigare gummibanden som man sätter runt paket och annat förefaller hålla längre än de små färgglada. Från flygvapnet minns jag att gummisnoddarna höll väldigt länge.  Jag minns även att det inte fanns gummisnoddar är köpa i Sovjetunionen. Men skicka sputnikar ut i rymden kunde de. De fanns för övrigt inte heller några plastpåsar i affärerna i Sovjetunionen. Inte några bananer heller.

De där gummibanden som brevbärarna ständigt tappar i trapphusen tycks vara av extra god kvalitet. Undrar hur många gummiband som brevbärarna hos Postnord förbrukar per år och vem är leverantören?

Tydligen har alla brevbärare ett stort behov av att bunta ihop brev när de gör sig klara för att gå på sin runda (”tur”). Att de tapper eller kastar gummiband efter sig vet vi ju alla. Bruna elastiska gummiband. I Storbritannien klagade allmänheten på att brevbärarna lämnade efter sig en mängd sådana där bruna gummiband. Det skräpade ned tycker många ordningsamma britter.  Brittiska postverket beslutade därför år 2004 att endast använda sig av specialbeställda mörkröda gummiband så att alla skulle kunna se att det var brevbäraren som hade syndat. De mörkröda banden ansågs dessutom vara lättare att se när de låg där i trappan eller på gången fram till dörren. Dessutom trodde man att brevbäraren skulle bli mera benägen att plocka upp gummibanden efter sig eftersom det var fullt klart vem som kastat de röda gummibanden. Några sådana finns nämligen inte att köpa i vanliga affärer. Banden har ungefär samma färg som postlådorna i landet. För närvarande förbrukar brevbärarna i Storbritannien ungefär 342 miljoner band per år. När kommer Postnord att börja använda sig av blå gummiband?

Det sägs att militärer och dykare ibland har behov av kraftiga breda gummiband som då görs av cykelslangar. De blir kraftiga och hållbara.  Tydligen ska man då klippa av cykelslangarna med sax och inte skära av med kniv.

Nu är det här med gummibandens funktion alls inte något enkelt utan i stället mycket komplicerat. Banden är gjorde av polymerar och när materialet dras ut av en kraft så avger materialet värme. När sedan gummibanden släpps så att det drar ihop sig så absorberar materialet värme. Att förstå de mekaniska och matematiska förklaringarna till att gummiband beter sig som de gör är en hel vetenskap i sig. Efter som både naturgummi och syntetiskt gummi har stora kommersiella värden har en hel del forskning gjorts under åren lopp. Gummibandet förbrukar inte någon energi när det i utspänt tillstånd till exempel håller ihop en bunt papperskort. En liten del energi har material förlorat (förbrukat) redan vid det tillfälle då bandet drogs ut genom att deformeras från sin tidigare naturliga form. Det märkliga är att bandet förbrukar energi från omgivningen när gummibandet med en smäll drar ihop sig. Förmodligen krävs det en doktorsgrad för att kunna matematiskt beskriva vad som sker när gummibandet skjuter iväg från den bakersta bänken i klassrummet mot lärarens rygg. Förmodligen kräva det ytterligare en doktorsgrad i kemi och termodynamik för att förklara varför det blir kallare i klassrummet när gummisnodden skjuts iväg från den bakersta bänkraden. Men å andra sidan blev det varmare i klassrummet då gummisnodden spändes sekunden tidigare.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.