Tycho Brahes tama älg blev full och dog

Astronomen Tycho Brahe levde ett märkligt och intressant liv. Nu är han inte bara känd som den store astronom utan även för mycket annat. Han fick sin nästipp avhuggen i en duell och bar därefter en liten skyddsplåt på nästippen, en del källor säger att den ska ha varit av silver medan andra säger att den var av koppar. Kanske förekom olika nästippsskydd.

Tycho hade under 13 år en tam älg som han pysslade om och hade som någon form av husdjur. På den tiden förekom det att höga herrar som kuriosa höll sig med en tam älg. Bland andra ska eventuellt Erik XIV vid någon tid ha haft en tam älg. Även tyska härskare hade ibland en tam älg.

Enligt berättelsen skulle Tycho Brahe tillsammans med sin bror ha varit med på ett gästabud en kväll år 1591 på Landskrona citadell. Tycho tog med sig sin tama älg till citadellet. Men två av hans lärlingar, som själva skulle vara med på festen, fick för sig att de skulle ta reda på om älgen föredrog öl eller vin. Möjligen slog de vad om vad djuret skulle föredra. De fyllda två hinkar, en med öl och en med vin. Sedan blev det tydligen så att älgen drack upp innehållet i båda hinkarna och blev på ett tidigt stadium av festen höggradigt berusad. Älgen var så full att den måste ledas ut ur festlokalen och de två lärlingarna, som då hade erkänt sitt tilltag, försökte stödja och hjälpa älgen nedför en trappa. Älgen var så berusad att den inte kunde gå själv. Lärlingarna gick på var sin sida i trappan ned från festlokalen och försökte med sina egna kroppar stöda upp älgen, som i någon mån ändå vinglade fram på sina långa smala ben. Men trappan var trång och i en passage kunde lärlingarna inte gå jämsides båda två samtidigt. Älgen störtade i trappan och bröt ett ben. Tycho Brahe, som nu var rejält arg på de två lärlingarna, trodde först att han skulle kunna rädda livet på älgen. Men det gick inte. Brodern, som kände till hur mycket Tycho älskade sin tama älg, lät stoppa upp älghuvudet och huvudet hänger sedan dess på väggen i festlokalen i Citadellet i Helsingborg. Huvudet har hängt där i 427 år. Om det nu är samma älghuvud.

Annonser

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.