Hultafors tumstockar

Visst finns den där i verktygslådan hemma hos var och en. Tumstocken, den där som man viker ut, mäter och sedan viker ihop igen. Oftast är den tillverkad av Hultafors, som både är ett företag och en ort nära Borås.

Längre tillbaka i tiden använde man sig av den egna kroppen som måttstock. En aln var avståndet mellan armbågen och spetsen på det utsträckta långfingret. Måttet varierade ju förstås mellan olika personer, vilket ledde till att man så småningom bestämde att en aln skulle vara 59,4 cm och en fot (från hälen till spetsen på stortån vara 26,69 cm och en tum (bredden på en tumme) vara 2,47 cm. Ett problem var förstås att olika länder hade olika långa standardiserade fötter och tummar.

En kunglig regleringen av mått och vikter kom först på 1600-talet. I 1734 års lag föreskrevs att ”burkar någon i handel, uppbörd eller utgift, falskt mått eller vigt, straffes som tiufnad och miste livet”.

Det var den franska revolutionen som frambringade metersystemet och definitionen av en meter var den längd dom motsvarar 1/10000000 av avståndet mellan nordpolen och ekvatorn. En meterlängd av platina placerades i Paris och kopior av längd förvarades i de olika ländernas huvudstäder (rikslikare). I dag definieras längden på ett helt annat sätt. En meter av det avstånd som ljus färdas i vakuum under 1/299792458 sekund. Den exaktheten är mycket stor.

I vårt land infördes metersystemet efter förslag av K O Wallenberg 1878. Det bestämdes då att det nya metersystemet skulle införas under en övergångsperiod år 1879 – 1888. Under dessa tio år skulle alla mått anges med både de gamla som de nya måttenheterna. Detta visade sig inte vara något helt enkelt och det var då som chalmeristen och arkitekten Karl-Hilmer Kollén hittade på tumstocken som parallellt angav både längden i cm och i tum. Dessutom fanns det skalor som gick från vardera änden av staven. Det var år 1883 som han uppfann den snillrika ”komparationslinjalen” med mätskalor från båda hållen för att man lätt skulle kunna ange ett visst mått samtidigt i cm och i tum. Utveckling skedde efter en tid med tunna mätstickor och när Kollén sedan lyckades konstruera en tunna stålmekanism som kunde hålla stickorna i fast grepp både i utfällt läge och hopfällt läge var dagens tumstock uppfunnen. Den som ibland i folkmun kallas ”tummaträt”. Dagens mätstockar har ofta inte någon skala för tum och brukar därför korrekt kallas för ”meterstockar”.

Karl-Hilmer Kolléns uppfinning uppmärksammades av en brittisk lady som satsade 5000 kr för att tillverkningen av tumstockar skulle kunna påbörjas. Beloppet motsvarar i dag närmare 300000 kr. Denna lady fick under årens lopp god avkastning på investeringen. Uppfinnaren grundade år 1883 ett bolag med namnet ”Svenska Mått och Tumstocksfabriken”. Verksamheten hamnade 1907 i Hultafors och där ligger än i dag fabriken. Bolaget har nu vuxit till en hel koncern som förutom meterstockar även tillverkar och säljer yxor, stämjärn, hammare och släggor. I koncernen ingår numera även den tyska måttstockstillverkaren Präsident och även brittiska Fisco Tools. Där återfinns även Wibe Ladders och Snickes Workwear.

Den klassiska tumstocken tillverkas alltjämt i Hultafors. Förr tillverkades stockarna av stickor av oxel, men numera i stället av kvistfri glasbjörk från Dalarna. Företaget tillverkar även måttstockar i plast och aluminium.

Hultafors Groroup ägs i dag av Investment AB Latour. Försäljning sker i 37 länder med över 11000 försäljningsställen. Antalet anställda är 620, varav 240 i Sverige. Årsomsättningen är över 1,5 miljarder kr.

I dag tillverkas ca. 40 000 tumstockar varje dag, varav 85 procent går på export. Totalt har det sedan 1883 tillverkats ca. 480 miljoner tumstockar. Varje tumstock granskas och kontrolleras fem gånger föra att säkerställa en jämn och hög kvalitet. Längre tillbaka slogs Hultafors hårt för sin måttstock mot konkurrens från andra tillverkare. Bolaget inledde då rättsliga processer för att skydda sin design. Några av de rättsliga processerna gällde skydd av siffrornas typsnitt och färgsättning samt även skydd för den röda färg på stickornas slutträ (kortändan).

Även om det mesta i dag mäts i cm så används dock tum fortfarande som mått på dataskärmar (TV), diameter på trädgårdsslangar, rörledningar och alltjämt på sågvirke.

Hultafors tumstock lever vidare och uppfyller EU:s regler för toleranser hos måttstockar (”klass III, ledade mätdon”). Toleransen får vara högst 1,4 mm på en tumstock som är 2 m.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.