Förste ensamseglaren jorden runt

Joshua Slocum (1844 – 1909) är känd som den man som först av alla ensam seglade jorden runt. Han är även känd för att under resan skrev en bok som sedan fick stor spridning och uppskattning. Den sålde i stora upplagor. Titeln var ”Sailing Alone Around the World”. Den första svenska översättningen kom ut 1923. Han skrev även en bok om hur han med sin familj byggde och seglade en liten båt från Brasilien till Long Island utanför New York City. När han 1895 som 51-åring gav sig ut på världsomseglingen var han redan en mycket erfaren kapten och med stor erfarenhet av segling över de stora haven på de största fartygen. Som fjortonåring rymde Slocum hemifrån och tog hyra på en fiskeskonare, men återvände dock snart till familjehemmet. Sedan hans mor avlidit, då han var sexton år, lämnade han hemmet förr alltid och tog då hyra som matros på några av de stora segelskeppen som gick i trafik mellan USA och Europa. År 1869, som 25-åring, fick han sin första befattning som kapten på ett fartyg i Kalifornien och seglade sedan under tretton år på trader till Kina, Australien, Moluckerna (Kryddöarna) och Japan.

År 1874 lät Slocum bygga en ”steamer” (ångare) i Subic Bay på Filippinerna. Slocum gick även in som delägare i det stora segelfartyget Northern Light. Han blev själv kapten på fartyget, som vid den tiden ansågs vara ett av de bästa fartygen i den amerikanska handelsflottan. Han sålde dock sin del i Northern Light 1882 och köpte i stället 1884 barken Aquidneck, som han gjorde en rad långresor med. Slocum förde befäl på några av de bästa segelskeppen som någonsin seglat på haven

Av en god vän fick Slocum en liten och äldre slup (en ostronbåt), som han renoverade och byggde om. Riggen fick en utformning anpassad för att klarar av mycket hårt väder. Slocum hade då nyligen blivit änkeman och hade berättat att hans bortgångna hustru var den enda som förstod honom. Han var även arbetslös eftersom de gamla klipperskeppen försvann från haven när ångfartygen gjorde sitt inträde. Han försörjde sig vid den tiden som snickare. Vid 51 års ålder avseglade Slocum den 24 april 1895 från Boston i den lilla slupen, som då hade fått namnet Spray. Efter att ha seglat jorden runt (74 030 km) återkom han till Newport, Rhode Island den 27 juni 1898. (Det geometriska avståndet kring jordklotet är 40 000 km). Rutten gick till Gibralter, Sydamerika, Magellan-sundet, över Stilla havet, till Australien och Sydafrika samt därefter åter över Atlanten. Hans segling uppmärksammades av den engelskspråkiga pressen runt om i världen. Under sina resa, som varade i drygt 3 år, låg han i hamn en del längre tid. Då passade han på att hålla föredrag om resan. När han återkommit från världsomseglingen hyllades på många sätt för denna enastående prestation. Efter världsomseglingen ställde han upp som en särskild attraktion på världsutställningen i Buffalo 1901. Sådana framträdanden jämte intäckterna från boken gav honom möjlighet att köps en liten i Martha´s Vineyard, Men han hade inte det rätta intresset för jordbruket utan han brukade resa till Västindien på vintrarna. Där samlade snäckskal som han försökte sälja. Slocum satt även en kort tid i fängelse i New Jersey efter efter misstanke om våldtäkt av en 12-årig flicka. Den närmare undersökning kom endat fram till att han uppträtt mycket opassande inför flickan, förmodligen hade han blottat sig. Domaren bestämde att de 42 dagar som han suttit häktad fick bli den påföljd som var lämpligt. Slocum, som tidvis inte mådde bra psykiskt, förklarade att han inte mindes något av händelsen och att det hela måste ha inträffat när han var psykiskt otillräknelig.

Bara några veckor efter frigivningen från häktet besökte Slocum och båten Spray President Theodore Roosevelt sommarresidens på norra stranden av Long Island. Presidenten och hans familj var mycket intresserade av att få höra Slocum berätta om sin ”solo circumnavigation”, som världsomseglingen kallades. Presidentens unge son, Archie, fick tillsammans med en livvakt sedan under flera dagar segla med Slocum på Spray upp till Newport. Båten var då sliten och bräcklig. Det var oklart om den ens var sjövärdig.

I november 1909, drygt 10 år efter världsomseglingen, avseglade Slocum ensam från Rhode Island i den då världsberömda båten Spray mot Orinocofloden Han avhördes emellertid aldrig och några spår efter honom fanns inte. Det antogs att han blivit nedseglad av någon ångare eller anfallen av en val. Någon annan förklaring ansåg man inte möjlig med tanke på vilken enormt erfaren seglare han var. Slocum hade i en intervju berättat att han aldrig lärt sig simma och han för övrigt ansåg det inte vara till någon nytta att kunna simma. Först 1924 dödförklarades han.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.