Paraply och parasoll

Det hela måste ha börjat med att den maktägande eliten i Kina, kanske även i Mesopotamien, lät tjänare hålla upp solskydd mot den stekande solen. Det tillverkades solparasoll i Kina redan 500 f Kr i Kina och dessa parasoll måste ha varit prestigesymboler för den maktägande eliten. Men även i det assyriska riket (nuvarande Irak) kan visa upp avbildningar av kungar med parasoll redan från 600-talet f Kr. Olika former av solskydd tycks också ha varit populära i det gamla Egypten. Det finns målningar som återger tvåhjuliga vagnar med ett stort fast monterat parasoll till skydd för solen stålar. Nu kan man ju tycka att ett parasoll i någon enkel skepnad är en så simpel uppfinning att den borde ha förekommit i Europa tidigt i historien. Men så tycks inte ha varit fallet. En av de allra första avbildningarna av ett parasoll är en målning från ca. 1530. Där avbildas Madonna del Ombrello som bredvid sig har en kerub som håller ett skyddande parasoll över henne. Man vet också att parasoll användes i Italien och Frankrike under 1600-talet, men det är först in på 1700-talet parasollen blev lite mera vanliga i dessa länder. Det var på 1710-talet som någon utvecklade en lätt modell som dessutom var hopfällbart. Tyget var vaximpregnerat och kallades i Frankrike för ”parapluie”, dagens ord är ju paraply. Det måste innebära att inte någon i vårt land ska ha burit ett paraply förrän i bra bit in på 1700-talet, men vi vet inte vem som var först i landet med fälla upp sitt ”parapluie” mot regn och rusk.

I litteraturen och film så symboliseras den traditionella användningen av paraply med affärsmän och andra i mörk kostym, plommonstop och paraply i regniga London. Men de historiska noteringarna klargör dock att paraplyet kom förhållandevis sent till London och till England. Det första omnämnandet i tryckta källor är från 1709. I själva verket var det så att paraplyet blev mer kända och uppskattade i London först genom att sjukhusdirektören Jonas Hanway började promenera på huvudstadens gator med paraply, vilket ska ha inletts omkring 1750. Det sägs att han fick höra många glåpord från droskförare som tyckte att användningen av paraplyer hämmade deras affärsverksamhet. Londons mest kända paraplybutik, James Smith & Sons, öppnade redan 1830 och finns fortfarande kvar. Dock flyttade butiken till dess nuvarande adress på New Oxford Street år 1865.

Nu förknippas ju London med regn och dimmor. I själva verket är inte London särskilt regnigare än många andra orter i Europa. Årsnederbörden är ca. 580 mm medan vi Stockholm i snitt får 539 mm. Det regnar mer i London, men bara obetydligt mer. Det är nog det det att dimma och dis är vanligare, vilket måste ha bidragit till att London fått rykte om sig att få mycket regn. Staden Borås får varje år i genomsnitt 975 mm nederbörd. Det är nästan dubbelt så mycket som London. Men sedan är det intressant att veta under hur lång tid som regnet faller. Paraply kan ju vara gott att ha med sig även om det inte regnar direkta skyfall.

Det dröjde närmare 30 år efter sjukhusdirektören Jonas Hanways promenader i London, med att paraply i handen, innan denna tingest blev mer allmänt accepterat och använt. Det första modellerna tillverkades av valben och bambo samt med tung vaxat och inoljat tyg av bomull. Ett paraply kunde då väga över två kg. Men år 1851 hittade Samuel Fox på att börja tillverka paraplyer med trådar med u-profil, vilket gjorde att paraplyerna blev mycket lättare. Han tillverkade dessa paraplyer i det företag som han grundade, Fox Umbrella Frames, och den mest framgångsrika konstruktionen hade varunamnet ”Paragon”. Företaget finns fortfarande kvar. Sedan dröjde det ända fram till år 1928 innan två uppfinnare i Wien, möjligen oberoende av varandra hittade på att hopfällbara paraplyer. Det var Hans Haupt som började tillverka hopfällbara paraplyer i företaget Knirps. Även detta företag finns fortfarande kvar i branschen. Samtidigt med Haupt fick konststudenten Slawa Horowitz patent på en hopfällbar modell som fick varunamnet ”Flirt”. Efter 1928 har paraplyerna i stort sett bibehållit sin utformning och konstruktion. En del förbättringar och förändringar har förstås gjorts. Det finns ju paraplyer med ”fönster” i så man kan se var man går och vilka man möter. Det finns helt genomskinliga paraplyer och det finns ”bröllopsparaplyer” och golfparaplyer. Men det finns många som försöker sig på att utveckla paraplyerna och söker patent. De amerikanska patentverket har några specialister anställda som bara arbetar med patentansökningar om förbättringar av paraplyer. Den stora tillverkaren av kvalitetsparaplyer i USA, Totes, har upphört med att ta emot förslag från allmänheten om förbättringar av paraplyer. Tydligen är tankar om förbättring av paraplyer något som sysselsätter många hjärnor. Kan det vara så att idéerna kommer av sig själva när någon står där vid busshållplatsen skyddad under ett paraply?

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.