Besökare hos Lev Tolstoj

Lev Tolstoj (1828 – 1910) var den store författaren som levde sitt liv liksom en fattig bonde på sin fädernesgård Jasnaja Poljana. Den kloke och upphöjde Tolstoj var målet för många beundrare och radikala personer, vilka i slutet av 1800-talet i ganska stort antal sökte sig till godset för att få träffa och samtal med den gamle författaren. Att han aldrig erhöll Nobelpriset är för många något helt oförklarligt.

Ben Hellman kom för en tid sedan ut med boken ”Hemma hos Tolstoj. Nordiska möten i liv och dikt”. I den skildrar han ett antal möten mellan nordbor som med stort intresse och nyfikenhet rest den långa vägen till Jasnaja Poljana. De fick möte en man som gick klädd som en fattig bonde och var en konsekvent renlevnadsman, övertygad vegetarian som hatade tobak och som aldrig drack annat än vanligt vatten. Tolstoj var inte återhållsam med sina omdömen om andra på den tiden kända och uppburna författare. Han kände obehag inför att många kvinnor älskade Ibsens böcker. ”Per Gynt” kallade han helt enkelt för ”gallimatias”. Strindberg ansåg han rent av galen. Den store litteräre smakdomaren George Brandes var hans främsta hatobjekt.

Författaren Ben Hellman berättar i boken att det kunde komma flera tiotal nya besökare varje dag till Tolstojs gods. Alla ville de intaga måltiderna tillsammans med den store mästaren och samtala med honom om allt. För många framstod han som en allvetande ikon. Någon dristade sig till att säga att alla besökare på godset kunde delas in i tre grupper: halvgalna, parasiter och journalister. Denna strida ström av besökare upphörde aldrig före författarens död 1910. Många besökare har i memoarer och i andra sammanhang livfullt beskrivit sina besök på godset. Allt kring den gamle mannen präglades av öppenhet och stor generositet. Samovaren med te stod alltid på och det bjöds på frukt och kakor. Till måltiderna serverades kötträtter trots att värden själv åt annat än grönsaker.

Bland det förhållandevis stora antal svenskar som besökte Tolstoj fanns hans svärdotter och hennes föräldrar. De kom från Enköping och det hela hade sin förklaring i att Lev Tolstoj d.y. hade träffat Dora Westerlund efter den konvalescenstid som behövde efter nästan arbetat ihjäl sig under arbetet med att begränsa den stora svältkatastrofen 1898. Doras far var den kände läkaren från Enköping som använde sig av ”regimterapi” för att bota sin patienter. Sådan terapi bestod i huvudsak av stor regelbunden i alla aktiviteter och lugn omkring patienterna. Doktor Westerlund botade inte bara den blivande svärsonen utan även dennes far. Det gjorde Westerlund under ett besök på Jasnaja Poljana och det var även där som han lyckades övertyga Tolstoj om att i varje fall skulle äta ägg.

Med stor inlevelse berättar Ben Hellman om en märklig svensk som besökte Jasnaja Poljana. Det var den svenske ädlingen August von Bonde. Han tog sig 1892 till det avlägset belägna ryska lantgodset. Dit anlände han barfota, smutsig och eländig. Men Bonde ville inte bara lyssna på Tolstoj utan försökte även själv predika sina märkliga läror om stort och smått. Han beskrivs som en smutsig och dåligt klädd kverulant med ständigt hyttande pekfinger. Bonde sov på golvet med en sten som huvudkudde. I sin asketism var han längre gående än den store Tolstoj själv. Det var han som inspirerade Tolstoj att inte ens koka sina grönsaker utan äta allt i rått tillstånd. Ganska snart fick Tolstoj stora problem med tarmen och det var Tolstojs hustru som tvingade maken att se till att Bonde skickades bort från godset för att inte längre störa Tolstoj med sina märkliga läror.

Jasnaja Poljana ligger ca. 180 km söder om Moskva och är i dag ett välbesökt museum.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.