Angus Barbieri åt inte på 382 dagar

Det finns en gammal regel som säger att människan inte kan leva mer än 3 minuter utan luft, inte mer än 3 dygn utan vätska och inte mer än 3 veckor utan mat. Det är väl en regel som förefaller ganska riktigt. Men det är tydligen möjligt att gå utan man mycket längre än 3 veckor. År 1967 var den då 27-årige skotten Angus Barbieri utan mat i över ett år. Han var förstås kraftigt överviktig och var desperat över att komma ned i normalvikt. När fastan började vägde han 214 kg och var alltså enormt överviktig. Under läkarkontroll fastade han i ett år och gick då ned 132 kg, vilket har bedömts vara ”världsrekord”. Bantningen stod under läkarkontroll, men läkarna menade att det var både farligt och oansvarigt att fasta på det sätt som Angus Berbieri gjorde. Under hela fastan måtte han bra. Enligt vad han själv uppgav så var det enda som han tog in under fastan olika vitaminpreparat och drycker utan kalorier. Han tog även tillskott av potassium, sodium och jäst. En bit in i fastan hade han avföring bara med ca. 40 dagars mellanrum.

Läkarna varade honom för en sådan lång fasta och kunde berätta om ett antal väldokumenterade fall där personer som fastat länge avlidit av hjärtproblem och några avled faktiskt sedan de brutit fastan och börjat äta igen. Även perioden efter att fastan avbrutits kunde alltså vara farlig. Läkare undersökte Barbieri fortlöpande under året och kunde konstatera att han under en del av fastan hade låga sockervärden i blodet, men han kände inte några symptom utan mådde bra. Under vissa tider bodde han på ett sjukhus. Under fastan utförde han inte något arbete.

Metabolismen i människokroppen är sådan att när personen inte ätit på två eller tre dagar hjärnan ge signaler om sätter igång nedbrytningen av fettet i kroppen och även i viss omfattningen av muskulaturen. Ganska snart tar kroppen hela sitt behov av energi från det fettlager som i kroppen och omvandlar det till glukos och ketone, vilket kroppen behöver för att leva. Men kroppen får då inte de viktiga vitaminerna, vilket var anledningen till att Barbieri tog vitamintillskott.

Det finns andra exempel på personer som överlevt mycket lång fasta. Det finns tidningsuppgifter om att en fånge år 1973 inledde fasta i protest eftersom han ansåg sig vara oskyldig. Hungerstrejken pågick enligt uppgift i 385 dagar. Då började man att tvångsmata honom med sond.

Berbieri fastade i 382 dagar och gick ned till sin idealvikt på 80,7 kg. Under det nästa fem åren gick han bara upp 9 kg. Han avslutade sin fasta med att äta ett kokt ägg, en brödskiva med smör och en kopp kaffe. Han berättade för en tidningsreporter att han tyckte om ägget och att han kände sig helt mätt. Tidigare under fastan hade han berättat att förlorat smaken för mat.

Efter den mycket långa fastan levde Angus Barbieri ett fullgott liv, han fick två söner som växte upp med honom och han avled år 1990.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.