Varmt badvatten plaskar mindre

Tänk dig att du ligger på soffan där hemma och din partner frågar om han eller hon ska tappa upp ett bad till dig. Du svarar att det vill du gärna, för du känner att just då skulle det vara skönt med ett varmt band. Du ligger kvar i soffan och hör genom den öppna badrumsdörren hur vattnet tappas upp i badkaret. Kan du då höra om det är kallt eller varmt vatten som tappas upp i badkaret? Ja, det borde du kunna höra om du är uppmärksam. Det finns en del personer som säger att det kan höra om kaffet som hälls upp är varmt eller svalt. Det finns nämligen en skillnad i ljud. Kallt vatten plaskar hårdare och man kan kanske säga att det låter gällare när man häller det. Kokande vatten plaskar det också, men med ett mjukare och dovare ljud. Det är nog helt korrekt att ett tränat öra kan uppfatta om kaffet som hälls upp är tillräckligt varmt.

Den svåra frågan är naturligtvis hur detta kommer sig och vad som är den fysikaliska förklaringen. Den är att varmt vatten, i synnerhet kokande vatten, avger mycket mera ånga än kallt vatten. När det heta vattnet träffar koppens eller kärlets väggar bildas först ett tunt skikt av ånga som lägger sig över kärlets inre yta. Denna ånga kondenseras mycket snabbt till vätska, men det finns ändå kvar tillräckligt länge för att dämpa ned plaskljudet. Hela tiden som upphällningen pågår ligger ett sådant ånglager över vätskeytan och fortsätter hela tiden att dämpa ljudet. Det blir mjukare och dovare ju hetare vätskan är.

Just beträffande kaffe kan det till och med vara så att den dämpande effekten förstärks av att det är kaffe i stället för vanligt vatten. Kaffe är ju som bekant en emulsion, en blandning av en lösning och en uppslamning av mycket små partiklar. Det innebär att det är en något tjockare vätska än vatten. Ju tjockare en vätska är, högre viskos alltså, ju mindre plaskar det om den. Det kan man konstatera om man hastigt häller ut en olja, som kan vara trögflytande. Det plaskar inte alls om den.

Men förklaringen till att den person som ligger i soffan kan höra om vattnet som tappas upp är varmt eller kallt berör helt enkelt på det gränsskikt med ånga som bildas utefter badkarets inre yta. Lyssna noga nästa gång du tapper upp ett bad.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.