Rubiks kub

Rubiks kub känner vi alla till och en del av oss har också lyckats vrida de olika små kvadraterna så att varje sida fått samma färg. Men många är det nog som aldrig har lyckats. Det var år 1977 som den färgglada kuben dök upp som en ny leksak i butiker i Budapest. En ”magisk kub” som också var en ett tredimensionellt mekaniskt pussel. Det verkade enkelt, men var ju inte det. Uppfinnare var den ungerske arkitekten och professorn Ernö Rubik. Det började 1974 då Rubik gjorde försök med att få olika delar av en konstruktion för att fritt kunna vridas mot varandra i alla dimensioner. Det är ju en sinnrik konstruktion inne i kuben som gör att de små enskilda färgade fälten kan vridas till ett enormt stort antal olika kombinationer. Det var först senare som han kom på att möjligheten att vrida plattorn i olika lägen kunde användas till en form av mekaniskt pussel. Under i varje fall ett par decennier såldes det över 350 miljoner exemplar av kuben. Numera anses den totalt har sålts i närmare 400 miljoner exemplar. Matematiskt kunde man räkna ut att kuben kunde ställas in i 4,3 x 10 upphöjd till 19 olika kombinationer. Men man kunde också räkna ut matematiskt att lösningen kunde uppnås redan efter 20 vridningar och detta oavsett vilken kombination som kuben var inställd på från början Det har naturligtvis anordnats tävlingar i hur snabbt man kan vrida kuben för att få fram samma färg på alla sex sidorna. Världsrekordet är 4,59 sekunder. För att klara av det anses det att eliten av tävlande i sin hjärna måste kunna tänka ut svåra alogoritmer, men det är de själva inte medvetna om. Kuben är en fantastisk konstruktion, som visar att den mänskliga hjärnan är ännu mycket mera fantastisk.

Det finns alltså 43,252,003,274,489,856,000 olika positioner som kubens fält kan ställas in på. Märk nollorna på slutet.

Ernö Rubrik är förstås miljonär, men det finns inte några uppgifter om vad han egentligen har tjänat på sin sinnrika konstruktion. I början hade han svårt att finna någon tillverkare i Ungern som ville eller kunde tillverka kuben. Men så småningom tillverkades ett litet antal av ett företag som var specialiserat på att i plast tillverka schaktpjäser.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.