Rymmaren Iona Ursut

Iona Ursut var född 1959 och växte upp i Baia Mare i Rumänien i närheten av gränsen mot Ryssland. Under sin militärtjänstgöring utbildades han till jägare och han skaffade sig en universitetsutbildning. Ursut kunde flera språk och lyckades på något sätt komma till Italien. År 1985 kom han från Italien till Sverige. Det visade sig senare att han tillsammans med andra män från Rumänien hade slagit ihjäl en maffiaboss, Italo Panutti. Det var därför han dragit iväg från Italien till Sverige.

I vårt land dömdes han 1986 för bedrägeri och rån. Fängelsestraffet fick han avtjäna på Norrköpingsanstalten. Därifrån lyckades han dock rymma genom att hota personalen med en pistolatrapp. Ursut klättrade utan svårigheter över den tre meter höga muren. Sedan han kastat av sig kriminalvårdens kollektion joggade han lugnt från platsen. Men han greps dock efter bara några dygn och placerades på rymningssäkra anstalten Hall. Där satt han fram till september 1986 då han genomförde en av de mest spektakulära rymningar från en svenskt fängelse under 1900-talet. Från matsalen hade han samlat på sig så mycket smör att han kunde smörja in stora delar av kroppen och pressa sig genom öppningen för en ventilationstrumma. Den hade måtten 17 x 49 cm. Tidigare hade han med ett bågfilsblad sågat sönder det galler som fanns i öppningen. Därefter lyckades han med hjälp av ett sönderrivet och hopbundet lakan fira sig ned till marken.

Ursut lyckades hålla sig undan i över ett år. Men då gjorde han misstaget att hälsa på en flickvän på hennes arbetsplats på en restaurang vid Mariatorget i Stockholm. Hon jobbade där som servitris. Men Ursut hade otur för juste den kvällen i oktober 1989 var polisens två civilspanare Björn Castenbring och Stefan Wahlberg på plats utanför nattklubben La Fontana vid Mariatorget. De kände igen Ursut och när de skulle gripa honom drog han en pistol och sköt mot de båda poliserna, som blev skadade men överlevde. En mycket stor och intensiv polisinsats gjordes och efter elva dygn greps Ursut. Det skedde efter att två kvinnor känt igen honom och kontaktat polisen. Som belöning fick de dela på 500 000 kr eftersom det satts upp en belöning för den som kunde medverkEn polishund får upp ett spår. Ursut gömmer sig under en buske men har slängt ifrån sig sitt avsågade hagelgevär. a till att han greps. Han åtalades för mordförsök och tingsrätten skrev i sin dom att skjutningen ”närmast var att beskriva som ett försök till avrättning”.

Nu hade kriminalvården bestämt sig att Ursut inte skulle få någon ytterligare möjlighet att rymma från ett svenskt fängelse. Han placerades 1989 i Kumlabunkern, som ansågs rymningssäker. Men 1991 lyckades han dock återigen rymma, men infångas redan efter fem dagar. Det var en polishund som fick spår på honom då han låg gömd i en buske. Han var beväpnad med ett avsågat hagelgevär, men han kastade ifrån sig geväret när poliserna kom mot honom.

År 1994 har Ursut avtjänat sitt straff och ska enligt tingsrättens dom utvisas. Men han förfalskar handlingar för att slippa bli utvisad. Det är nära att lyckas, men förfalskningarna avslöjas och han blir slutligen utvisad till Italien. Där har han varit efterlyst sedan tio år för mordet på maffiabossen. Den italienska domstolen dömer honom till 18 års fängelse. Först sätts han i ett fängelse i Padua, men försöker fly därifrån genom en avloppsledning. Rymningsförsöket upptäcks dock och han placeras i det betydligt hårdare bevakade ”Operafängelset” i Milano. Det brukade då omtalas dom det mest rymningssäkra fängelset i hela Italien. Men därifrån lyckas han rymma 1985, men greps igen. Vakterna upptäckte att han fäst en krok i gallret till fönstret som fanns i själva fängelsemuren. Just den dagen var muren obevakad på grund av personalbrist under helgerna.

Därefter avtjänade han sitt straff och gjorde inte några ytterligare rymningsförsök. Han släpptes fri 2004. Några år senare träffade en svensk journalist honom i Livorno. Till journalisten berättade han att han jobbade för katolska kyrkan. Varje dag satt han kl. 09 – 12 och skannade in gamla böcker till kyrkan. Han ångrade skotten mot de två polismännen på Mariatorget. Ursut berättade också att han väldigt mycket saknar Sverige och att allt var bra i Sverige. Men det enda han inte gillade var den svenska maträtten bruna bönor.

Ursut greps återigen 2010 i regionen Satu Mare i Rumänien, drygt 50 mil från Bukarest, för rån av en värdetransport i Rumänien. Ursuț, som greps tillsammans med en 33-årig italiensk medborgare, hade kommit över motsvarande sex miljoner kronor vid värdetransportrånet i september 2009. Den 20 januari 2012 hittades han död i det rumänska fängelse där han suttit sedan 2010. Han hade hängt sig i sin cell.

Det finns obekräftade uppgifter om att han sent i livet skulle ha erkänt 16 olösta bank- och postrån i Sverige och ett mord. Vilket mord det skulle vara frågan om säger inte de obekräftade uppgifterna.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.