Tiggaren med alla sedlar

Mitt på en måndag i februari 2018 gick en 55-årig man omkring på bussterminalen i Uppsala. Han uppträdde aggressivt och krävde att personer på platsen skulle hjälpa honom med pengar till en bussbiljett. Han uppträdde så aggressivt att flera kände sig hotade och ringde polisen. Uppsalapolisen anlände och tog hand om mannen, varvid förstås han kroppsvisiterades. Han var känd hos polisen sedan tidigare, som det brukar heta.

De poliser som visiterade honom häpnade. Mannen hade i sina fickor och i en väska sedlar till ett totalt värde av över sex miljoner kr. Det var sedlar i olika valörer och olika valutor. En hel del var i euro. Enligt uppgift i media hade mannen på sig en smutsig jacka. Han kommer ursprungligen från Finland och är, enligt sin syster, autistisk samt har alltid varit besatt av pengar.

Uppenbarligen hade han haft möjlighet att själv betala bussbiljetten – om han nu hade haft intresse för ett kort eller lång busstur. Den likvida mannen anhölls misstänkt för häleri och även penningtvätt. Men efter några dagar fick åklagaren släppa honom efter att han lämnat en förklaring till innehavet av alla sedlar. Vilken förklaring han gav har inte polisen velat berätta. 

Man kan ju fundera på vad som hade hänt om han tappat en eller två miljoner då han lallade omkring där på bussterminalen. Eller om han blivit påkörd och omhändertagen av personalen i en ambulans. Då hade de först varit tvungna att gräva sig fram genom sedelbuntarna till dess de kommit fram till själva mannen.  Visst är jag intresserad av vilken förklaring som mannen lämnade till polisen. Var det hans sparkapital eller ett arv eller en lotterivinst eller vad?

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.