Grevinnan och betjänten

Grevinnan och betjänten har vi alla sett. Den 11 minuter långa sketchen har sänts i SvT varje nyårsafton sedan 1976, utom under ett av åren. Numera har SvT inte någon tanke på att upphöra med traditionen med den berusade betjänten som serverar lady Sofie och ett antal fiktiva gäster. Betjänten spelas av Frederick Bittener Coo, född 1909 i Grimsby i Lincolnshire, England. Som ung försökte han försörja sig som underhållare inom ”music hall”, men hade i början inte några framgångar. Så småningom slog han dock igenom i just den sketch som vi känner igen. Den skrevs redan på 1920-talet av författaren Lauri Wylie och har haft namnet ”Dinner for one” och ”The 90th birthday”. I slutet av 1940-talet fick Frederick, som kallade sig Freddie Frinton som artist, tag i manus till sketchen och började turnera med den på olika varieter som då var vanliga på turistorter längs landets kuster. Men han tvingades betala rejäl royalty till författaren för varje föreställning som han hade, vilket gjort att lönsamheten inte var något vidare.

Men Freddie Frinton fortsatte av kväll efter kväll dricka fyra uppsättningar sherry, vitt vin, champagne och portvin med den gamla grevinnan. Under de elva minuter blir han allt mer sluddrande och snubblande. Det ligger ju en tigerfäll med huvudet där på golvet. Upprepade gånger ställer han frågan ”Same procedure as last year, miss Sophie?”.

Med 1950 tröttnade Freddie Frinton att betala royalty för att sina framträdanden och köpte helt enkelt rättigheterna till manus. År 1962 råkade en tysk TV-profil befinna sig i Blackpool och fick se sketchen, som då ingick som ett nummer i en större show. Tysk TV bjöd in Freddie Frinton och hans motspelare, May Warden, och de två får spela sketchen i en direktsändning i Norddeutscher Rundfunk (NDR) i Hamburg. När Freddie Friton skulle spela sketchen i tysk TV hade man där byggt upp ett rum med matsalsmöbel och ett isbjörnsskinn på golvet. Men Freddie Friton godtog inte det utan krävde att hans tigerfäll skulle transporteras till studion i Hamburg. Han förklarade att han måset ha rätt storlek på huvudet för att både kunna snubbla över det och kliva över det.

Egentligen har Freddie Frinton nästan aldrig spelat annat än just sketchen ”Grevinnna och betjänten”. Har har bara haft några mindre roller i två filmer. Eftersom han spelat sketchen tusentals gånger har han kunnat slipa till rörelsena och sluddret. Den har filmats i olika versioner, både i svartvitt och i färg. Den version som visas i vårt land är en förkortad schweizisk kopia av originalinspelningen.

I England är det inte många som minns Freddie Friton, trots att sketchen under många år var upptagen i Guiness rekordbok som det TV-program som sänts flest gånger. I Tyskland och i Sverige har sketchen fått kultstatus, men i Storbritannien har den aldrig sänts i TV.

År 1968 avled Freddie Frinton i en hjärtattack endast 59 år gammal. Han var gift två gånger och hade fem barn. Han var hela sitt liv helnykterist och han har bland erfarna skådespelare hyllats för en fantastisk förmåga att spela berusad. Själv sade han att han aldrig i sitt liv varit berusad. Man får väl ändock gissa att han haft tillfälle att iakttaga någon eller några personer som druckit lika mycket som betjänten hos grevinnan. Skådespelare i allmänhet anser att det kräver stor skådespelartalang för att på ett trovärdigt sätt spela berusad på scenen. Freddie Frintons motspelare i den filmade versionen hade May Warden och levde 1891 – 1978.

Striptease-gänget på SvT gjorde en gång en parodi av sketchen i vilken Bert Karlsson spelade grevinnan och Ian Wachtmeister spelade betjänten.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.