Hitler skulle äta middag med Churchill

Tanken var att Adolf Hitler och Winston Churchill skulle äta middag tillsammans en kväll våren 1932. Men i sista minuten blev det inte så. De träffades aldrig.

År 1932 hade Churchill rest till München för att göra en del efterforskningar som underlag för en bok som han då arbetade med. Han var i staden med sin son och några medarbetare. Sällskapet bodde på Grand Hotel Continental på Max Joseph Strasse. Churchill var redan en känd och etablerad brittisk politiker. Han var känd som en framgångsrik journalist och författare till bestsellers redan före första världskriget och han hade även för kriget hunnit med att sitta i regeringen som inrikesminister, ordförande i handelsrådet och lord of the admiralty (statsråd för flottan). Under världskriget hade han haft posterna som ammunitionsminister och krigsminister. Efter kriget var han under några år kolonialminister samt slutligen även finansminister 1924 – 1929.

Våren 1932 befann sig Churchill i opposition och var sysselsatt att skriva böcker. Som bekant kom han att få Nobelpriset i litteratur år 1950. Under några dagar uppehöll han sig i München för att sammanställa underlag till en ny bok. Churchill hade uttryckt önskemål att få träffa Adolf Hitler, som då var en mycket omtalad politiker och ledare för nazistpartiet. Först nästkommande år tog Hitler makten i Tyskland och den totalitära regimen etablerade sig. Churchills son tog kontakt med Hitlers pressekreterare för utländska presskontakter, Ernst ”Putzi” Hanfstaengl, och dessa två kom överens om att Churchill och Hitler skulle äta middag tillsammans på hotellet. Hanfstaengl hade bott länge i USA och var utbildad vid Harvard i USA samt var en mycket effektiv pressekreterare och nära vän med Hitler. Vad han inte upplyste Churchills son var att Hitler hade visat lite intresse för ett möte och hade hållit det öppet om han skulle vara med eller inte. Hanfstaengl levde till 1975 och han har själv efteråt berättat om hur han försökte arrangera ett möte mellan de två politikerna.

Churchill åt middag med sonen och sina medarbetare. Hanfstaengl var också med och man väntade på att Adolf Hitler skulle ansluta, men han kom inte. Vid desserten reste sig Hanfstaengl upp och gick till en telefonhytt för att ringa till Hitler för att efterhöra om han hade för avsikt att komma eller inte. Churchill med familj och medarbetare satt ju och väntade på honom. När han försökte komma fram till Hitlers högkvarter fick han helt plötsligt se Hitler i hotellets foajé. Denne var sliten och stod där i en skrynklig trenchcoat. Hanfstaengl tog Hitler åt sidan och förklarade att om Churchill nu fick se honom så skulle det uppfattas som en förolämpning om han inte sammanträffade med Churchill, vilket hela tiden hade varit Hanfstaengls plan. Men Hitler var ointresserad och sa: ”Hanfstaengl, du vet mycket väl att jag har en massa bestyr att göra och att vi planerar att ge oss iväg tidigt i morgon bitti. Så – god natt!” Hitler, som brukade besöka hotellet på kvällarna hade varit där för att träffa några andra personer.

Hanfstaengl gick tillbaka till Churchill och omtalade att Hitler tyvärr inte hade tid att träffa Churchill, viket han beklagade. Churchill tog det med jämnmod. Efter ytterligare en stund satt Hanfstaengl och Churchill tillsammans i hotellets pianobar och sjöng skotska sånger. Hanfstaengl var en mycket skicklig pianospelare. I sina memoarer har Churchill skrivit att Hitler ”missade sin enda chans till ett möte med mig”.

Det finns även uppgift om att Churchill tidigare under kvällen hade frågat Hanfstaengl varför Hitler var så hård mot judarna. Hanfstaengl ska då ha svarat: ”Hur kan en man hjälpa hur han föddes?” Möjligen omtalade Hanfstaengl detta för Hitler, vilket kan ha bidragit till hans ointresse för ett möte med den kände brittiske politikern.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.