Luftseglaren Rolla försvann

Kapten Victor Rolla omkom tragiskt den 29 maj 1890 sedan han stigit till väders med med sin luftballong ”Ecler” från Mosebacke på Söders höjder i Stockholm. Han var endast 19 år och inte alls någon kapten. I stället var han en våghalsig luftakrobat som försökte tjäna en förmögenhet genom att i stiga till väders i en gasballong för att sedan kasta sig ut i lufthavet med hjälp av en fallskärm.

Det var varitémästaren på Mosebacke som hade engagerat kapten Rolla för att inför Stockholmarna som publik utföra sitt akrobatiska konstnummer. Uppvisningarna drog en stor publik och intäkterna var stora. En logeplats kostade 1 kr och övriga platser 60 öre. Tidigare hade Rolla försökt får möjlighet att visa upp sin luftakrobatik för en publik i Helsingfors, men förbjudits av stadens myndigheter. Före den tragiska luftfärden den 29 maj hade han företagit två tidigare uppstigningar. Den ena hade slutat med att han hamnade i vattnet utanför Blasieholmen och räddades av besättningen på en tillskyndade färja. Den andra gången hade både han och ballongen hamnat i en plantering, som blev fullständigt söndertrampad av tillspringande nyfikna. Staden krävde då att han skulle betala 300 kr i skadestånd på grund av alla söndertrampade rabatter.

Tidningarna kunde efter den 29 maj berätta att en stor publik följde hur ballongen låg på den nedre platån vid Mosebacke etablissament och att den såg ut som en stor svällande kula när gas pumpades in i den. Strax efter kl. 8 kommenderades det att ballongen var klart för avfärd. Ett antal män höll fast ballingen samtidigt som Rolla försökte kränta i benen i bärringen under ballogen. Men en av männen höll fast i ballongen för länge som att den kom i kraftig krängning, vilket fick till följd att fallskärmen, som var fäst vid ballongen, lossnade och föll till marken. Det medförde att ballongen hastigt steg uppåt och seglade ut över Stockholms hamn i nordostlig riktning. Kapten Rolla hade förlorat sin fallskärm och alla som sett hur fallskärmen föll av vid starten förstod att han var räddningslöst förlorad. Genast blev händelsen det stora samtalsämnet i Stockholm och tidningarna skrev många och långa artiklar om ballongseglaren som försvann. Aftonbladet tryckte upp en extraupplaga som delades ut gratis till stockholmarna. Telefonerna på tidningsredaktionerna ringde hela natten och till och med kung Oscar engagerade sig i hög grad i frågan vad som hänt den djärve ballongfararen. Han ringde själv till olika personer bosatta utåt skärgården för att höra om de sett eller hört något. Möjligheterna att kommunicera utan tillgång till radio var ju högst begränsade. Men eftersökningen kunde avbryta sedan en fiskare dagen efter återfann Rollas lik i vattnet nära Ljusterö. Sedan kroppen bärgats fördes till Karolinska institutet där luftseglaren kom att visas upp för den tillströmmande allmänheten. Unga kvinnor kastade sig över hans kropp och slet knappar ur hans kläder som souvenirer.

Victor Rolla var bara 19 år när han omkom. Han var född i Genève men hade låtit sig bli naturaliserad rysk undersåte i Reval (Tallinn) när han var bosatt där. Av de som mötte honom beskrevs han som en stilig ung man som rörde sig belevat och som väckte känslor hos de flesta kvinnor. Han hade varit elev hos en känd luftseglare och akrobat, som dock själv omkommit vid en uppvisning.

Sedan liket förts till bårhuset hos Karolinska institutet och det blev känt att allmänheten kunde bese liket samlades mängder av människor vid bårhuset. Tillströmningen var så stor att polisen fick ingripa för av hindra ännu flera att söka sig till bårhuset. Det berättas att särskilt ”fruntimren var särskilt ivriga att få taga i betraktande denna sällsamma lit de parade”. En del gick så långt att de drog av knappar från hans klädsel och klippte lockar av hans hår.

Tidningarna kunde senare berätta från begravningen, som ägde rum den 5 juni i strålande solsken. De massor som samlades till begravningen beskrevs som väldigare än vid en kunglig begravning. Själva begravningsakten, som arrangerades som en grekisk-katolsk ceremoni, ägde rum i bårhuset och där hördes ”många kvävda suckar, snyftningar och tårar”. Redan tidigt på morgonen samlades många nyfikna, vilka ”mestadels var damer”. Det lilla likrummet var arrangerat som ett gravkapell och i ena hörnet stod ett litet bord med ett krucifix samt med en tavla med motiv av uppståndelsen. Bordet fick tjänstgöra som altare. Kistan var av ek och vid huvudändan var en plåt anbringad med följande inskription:

Kapten Rolla pd lit de parade.

Viktor Rolla

né en Russie 17 Juin l870,
décédé à Stockholm
29 Mai1890

Annons

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.