Läkare signerade sina patienter

Simon Bramhall är 53 år och kirurg i London. Ibland gör han olika slag av operationer av levern, vilket är i sin ordning. Han anses vara en skicklig kirurg och han kan ha räddat livet på åtskilliga patienter. Men i dagarna står han åtalad vid en brottmålsdomstol i London och dessutom åtalad för att väldigt ovanligt brott. Det första av sitt slag i Storbritannien. Något liknande har aldrig tidigare förekommit vid en domstol i landet. Inte i vårt land heller. 

En patient behövde omopereras efter en tidigare leveroperation. Den läkare som utförde den nya operationen upptäckte till sin förvåning att initialerna S M var inbrända i levern. Kirurgen Simon Bramhall hade vid den tidigare operationen inte kunnat avstå från att med ett bränninstrument, som används för att täppa till blodkärl, skriva in sina initialer på patientens lever. Läkarklotter. Läkargraffiti. Det visade sig att det inte var den enda operationspatient som fått sin lever signerad av den kände kirurgen – numera kanske mera ökänd än känd. Under den operation där han brände in sina bokstäver var andra läkare och sjuksköterskor närvarande. Ingen av dem hade protesterat eller senare skvallrat om kirurgens påhitt. I rättegången åberopas läkarutlåtande som klargör att de två inbrända bokstäverna inte alls har varit skadliga för patienten och att de efter en tid försvinner helt. Dom kommer att meddelas om någon vecka. Förmodligen handlar det om ett brott som i vårt land har beteckningen ”vållande till kroppsskada”. Men frågan är just om det var en skada.

Det finns dock två snarlika fall från USA. En läkare i New York ristade år 2000 in sina initialer i buken på en kvinna som han nyss förlöst med kejsarsnitt. År 2010 påstods en gynekolog ha skrivit kvinnans namn på hennes livmoder. Båda kvinnorna stämde sina läkare. Hur utgången blev vet jag inte. Kanske förliktes tvisten. Så brukar det gå till i USA. 

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.