Kommunismens hemliga handlingar

Kjell Albin Abrahamson, saligt avsomnad, har i sin sista bok, Stor är Lenin” lyckats samla i hop en del häpnadsväckande citat och fakta. Han berättar bland annat:

Proletärförfattaren Maxim Gorgij skrev den 10 november 1917 en artikel i tidskriften Nowzja Zjizn (Det nya livet) som hade titeln ”Något att tänka på för arbetarna”. I den skrev han ”Lenin är en ledare och på samma gång en rysk herreman och följaktligen anser han sig ha rätt att utföra ett experiment på det ryska folket, ett grymt experiment, som på förhand är dömt att misslyckas”. Tidskriften förbjöds den 16 juli 1918 på Lenins direkta och personliga order.

I en tid när de nazistiska illdåden framstår de enda stora förbrytelserna under de senaste hundra åren är det befogat att peka på kommunisternas alla grova förbrytelser. Kjell Albin Abrahamson åtog sig missionen att berätta om illdåden i Sovjetunionen. Mer tillspetsat och fientligare än Staffan Skott och andra som skrivet om Ryssland och Sovjetunionen.

När Sovjetunionen föll 1991 fanns det fortfarande 3 724 dokument från Lenin som var hemligstämplade. Den store ideologiske ledaren hade skrivt brev och annat som ännu 67 år efter hans död var hemligstämplade. De som satt och hemligstämplade dokument valde exempelvis att hemlighålla Lenins kärleksord till sin älskarinna Inessa Armand. Han skrev på lite taflig engelska ”Oh, I would like to kiss You thousand times”. General Dimitri Volkogonov var en erkänd auktoritet bland Leninforskarna och hade under många år visat all lojalitet mot både partiet och Lenins minne. Han hade varit chef för arméns avdelning för psykisk krigföring. Det var därför som han fick den sällsynta förmånen att som militärhistoriker studera de hemligstämplade breven, vilket han gjorde 1995. Redan när han hunnit läsa endast en del av de hemliga dokumenten måste han förklara att studierna har lett fram till ”ett fullständigt förnekande av allt som han tidigare i livet stått för”. I en diktatur är det viktigt att hemlighålla sådant som stör den uppmålade bilden av ledaren och partiet.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.