De dog av skratt

Det sägs ju att att gott skratt förlänger livet. Andra gångar kan vi säga: Jag skrattade så att jag höll på att dö! Men det finns allvar bakom de där uttrycken. Det är faktiskt så att det finns ett antal dokumenterade fall där personer skrattat så mycket att de avlidit. Den lärdom man kan dra av detta är att skratta med måtta och inte för länge.

Det har klarlagts att personer avlidiet av hjärtattacker, kvävning, hjärnblödning och epileleptiska anfall. Nu är det inte så att själva skrattande varit den direkt dödsorsaken, men skratten har har verkligen utlöst de tillstånd som lett till döden.

Alex Mitchell var murare och bodde i Kings Lynn, Norfolk, i England. Han gillade att titta på BBC:s komediprogram ”The Goodies”, som mest bestod av olika sketcher. När har 1975 tittade på en episode kallad ”Kung Fu Capers”, där en person attackerade andra med en budding och en av de angripna försvarade sig med piporna från en säckpipa, började han skratta hejdlöst. Hans hustru kunde sedan berätta att han börjat skratta och höll på med skrattandet i 25 minuter. Till slut skrattade han kraftigt och dog. Dödsfallet var mycket uppmärksammat i media, vilket till del kan ha berott på att änkan skrev till producenten av programmet och tackade denne för att han hennes man hade fått skratta så mycket och dött skrattande. Så sent som 2012 kom läkarna fram till att Alex Mitchell måste ha haft Long QT syndrome, vilket man förstod då hans dotterdotter fördes till sjukhuset efter en hjärtattack. De bedömde att hon måste ha ärvt dispositionen efter sin morfar. Long QT syndrome har till följd att personen kan drabbas av oregelbunden hjärtrytm och även hjärtstillestånd om personen ut för mycket stress och ansträngning. Många gånger återgår hjärta till normal rytm, men i vissa fall stannar helt enkelt hjärtat.

Damnoen Saen-Um var en 52-årig lastbilsförare bosatt i Bangkok. Den 20 augusti 2003 började han skratta i sömenen och efter omkring två minuter slutade han att andas och dog. Hans hustru berättade att hon hade försökt att väcka honom, men hon kunde inte väcka honom och kunde inte heller få honom att sluta skratta. Enligt obduktionsresultatet kunde han ha avlidit av en hjärtattack, men man kunde inte avgöra säkert vad som var orsaken till dödsfallet. Chefen för sjukhusavdelningen sa att han var mycket förvånad och att han aldrig hört talas om något liknande, men han vidgick att det är fullt möjligt att en person får en hjärtattack under sömnen när personen skrattar eller skriker.

Ole Bentzen i Denmark avled 1989 då han skrattade åt skämt i filmen ”A Fish Called Wanda”. Läkare kom fram till att hans hjärtrytm måste ha stig till över 250 slag i minuter, vilket orsakade hjärtattacken och döden. Den scen som ledde till dödsfallet var den när några skådespellare leker med att stoppa in chips i sina näsborrar. Scenen påminde Ole Bentzen om att de i hans familj några år tidigare hade lekt med att stoppa upp bitar av blomkål i näsborrarna för att se om de kunde äta upp morötter utan att blomkålen skulle falla ur. Senare kunde hans son berättat att just den scenen i filmen fick även honom att komma ihåg leken inom familjen. Något märkligt var det också att i filmen fanns två skådespelare från Monty Python-gänget som gjorde en sketch som de kallade ”The fuuniest joke in the world”. Sketechen handlade om ett skämt så var så roligt att folk avled när det skrattade åt det.

Det fanns en känd grekisk filosof, Chrysippus, som dog när han skrattade åt en åsna hade blivit full efter att ätit fikon och druckit vin. Chrysippus var en av grundarna av den filosofiska skola som går undre benämningen stoicism. Det finns två olika förklaringar till hur han slutade sina dagar. En berättelse säger att han i samband med en fest under 143:e olypiaden drack vin som inte var filtrerat, som gjorde att han blev illamående och avled. Den andra berättelsen är att han en dag fick se en åsna som åt av hans fikon. På skoj beordrade han då en av sina slavar att ge åsnan vin att skölja ned fikonen med. När han fick se att åsnan blev berusad började han skratta hejdlöst och avled. Den lärjunge som skrev ned dessa redogörelsen anmärkte ”Efter att ha skrattat för mycket avled han”. I dag kan medicinska experter bekräfta att det är fullt möjligt att intensivt och långvarigt skrattade kan lede till kvävning, vilket i sin tur kan leda till hjärtattack och döden.

Den 17 april 1782 gick Mrs. Fitzherbert, en änka i Northamptonshire i England och såg ”Tiggaroperan” av Johann Christoph Pepusch tillsammans med en god vän. När skådespelaren Charles Bannister kom in på scenen iförd kvinnokläder för att gestalta karaktären Polly Peachum, brast hela publiken ut i ett stort skratt. Mrs Fitzherbert kunde dock inte sluta att skratta utan skrattade okontrollerat. Hon tvingades lämna teatern redan före andra akten var slut. Hon fortsatte att skratta i två dygn och ingen kunde få henne att sluta skratta. Två dagar senare, den 19 april 1782 avled hon utan att ha kunnat sluta skratta. I minnesorden i en tidning stod det att hon inte kunnat sluta se skådespelaren utklädd till kvinna och därför blev hysteriskt skrattade utan några avbrott fram till dess att han avled på fredagsmorgonen.

Weasley Parson var en gammal lantbrukare i Laurel, Indiana, USA. Han var känd som en trevlig och skojfrisk personer. En gång 1893 när han berättade och lyssnade till historiet med några vänner började han skratta okontrollerat. Han fortsatte att skratta i över en timme, men då gick skrattandet över i en kraftig hicka. Den svåra hickan pågick i två timmar till dessa att Wessley Parson dog av utmattning. I dag känner man till att en person som skrattar kraftigt kan dö av hjärtattack, astmaattack och även av kvävning.

Zeuxis var en berömd konstnär som levde på femhundatalet f.Kr. Inget av hans verk finns bevarat, men han är omtalat för att sin särskilda stil. En gång var det en äldre kvinna som av honom beställde en målning av Afrodite, kärleksgudinnan, och symbolen för skönhet och erotiska njutning. Kvinnan gav instruktionen att hon ville att Afrodite skulle efterlikna henne och satt eller låg också modell för målningen. När konstnäern nästan var klar med målningen började han skratta hejdlöst och avled faktiskt under allt skrattande. Han avled alltså när han skrattade åt den målning som han själv framställt. Historien är välkänd och blivit en form av legend. På en av Rembradts självporträtt har han avbildat sig själv som den skrattande Zeuxis och bakom konstnären syns en äldre kvinnna.

Thomas Urquhart var en skottsk ädling, författare och översättare. Han var också en sann royalist. Han deltog aktivt i upproret mot Cromwell 1648 och blev därefter betraktad som förrädare. Två år senare deltog han i slaget vid Worcester i striden för kung Charles II. Men han togs till fånga och hamnade Towern i London. Sedan han frigivits flydde han. Det är oklart var han sedan uppehöll sig. Han kan ha flytt till Scotland eller till Nederländerna eller till och med något annat land. Då Charles II år 1660 återinstallerades på tronen blev han så exalterad att föll ut kraftiga skrattsalvor, vilket ledde till att han omedelbart avled.

Mangesh Bhogal var en 22-årig man i Bombay som en kväll 2013 gick på bio med sin flickvän Rakesh Shah. De såg filmen Grand Masti. Personer i publiken som satt nära paret kunde berätta att Mangesh Bhogal hade skrattat kraftig åt skämten i filmen när han helt plötsligt fick en hjärtattack och föll samman. Trots att han genast hämtades med ambulans gick hans liv inte att rädda.

Italienaren Pietro Aretino, som levde i börjana av 1500-talet, var en känd dramatiker, författare och poet. Han är känd för at than skrev och gav ut 16 pornografiska sonetter och att han även hade rykte om sig att vara en skicklig utpressare som författade effektiva utpressningsbrev. Han är känd för det sätt som han dog på. Enligt samtidens berättelse skrattade han så våldsamt när hans syster berättade en skabrös historia att han föll baklänges ur den stol som han satt på. Till följd av det kraftiga skrattet hade han fått en hjärnblödning. Andra källor säger dock att det förmodligen var skrattet kvävde honom och att det var därför som han föll ut stolen. Dödsfallet väckte stor uppmärksamhet och hertigen av Mantovas ambassadör i Venice i ett brev lämnade detaljerade uppgifter om dödsfallet då den kände dramatikern död föll ur sin stol efter att ha skrattat våldsamt. Konstnären Anselm Feuerbach målade ett verk som återger händelsen när den skandalomsusade dramatikern ramlade ur sin stol. Död.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.