Häst slaktades på teaterscen

Sommaren 1985 uppfördes på franska Rivieran en pjäs av fransmannen Jean Genet. Föreställningen var en del av Sant Arcangelo teaterfestival och uppfördes i Ricciones slakthus, som för tillfället hade byggts om till en teaterscen. Teatern var en form av experimentteater. Publiken bestod i huvudsak av turister, till stor del amerikanska turister. En bit in föreställningen fördes en häst in på scenen. Skådespelarna sköt ihjäl hästen och slaktade den inför den häpna publiken. Med blodet från hästen skrev skådespelarna graffiti på väggarna. En del kritiker lovordade föreställningen och någon skrev att det var ”magnificent realism”. En del av publiken applåderade föreställningen, medan andra rusade ut från salongen äcklade av vad de tvingats uppleva. Djurskyddsföreningar stormade mot föreställningen, som bara uppfördes vid ett tillfälle. Den katolska kyrkan krävde en fullständig utredning av det inträffade.

Regissören Peter Brook är känd för att han uppförde en pjäs där en skådespelare i slutet av föreställning eldar upp en fjäril. Men Peter Brook var noga med att säga att publiken aldrig fick veta om det var en verklig fjäril eller en atrapp.

För några år sedan var det en lite teatergrupp i Spandau (Berlin) som uppgav att gruppen hade för avsikt att ge en föreställning i vilken två draghundar skulle avlivas genom hängning i ståltrådar. Föreställningens syfte skulle vara att illustrera den plåga som, menade regissören, som draghundar utsätts för i Alaska. Föreställningen skulle avslutades med en begravningsprocession. Men en tysk domstol förbjöd teatergruppen att utföra ett sådant dåd mot två hundar, vilket heller aldrig utfördes.

 

 

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.