Tryckfelsnisse

Nej, inte är han någon vän heller. Tryckfelsnisse. Han gör sina besök då och då när det passar honom. Förr kunde sättarna skylla på att Tryckfelsnisse varit framme och att de själva minsann var hur oskyldiga som helst. I dag är han väl mera sällsynt, närmast utrotad av alla rättstavningsprogram som jagat rätt på hans små utplacerade missfoster till ord. I engelskspråkiga länder har han haft en kusin om omtalades som printers gremlins eller printers devil.

På den tiden som texter sattes av sättare var inte sättningsfelen särskilt lustiga att se, men däremot kunde ombrytningsfel många gånger få mungiporna att röra sig uppåt. Det lär ha funnits de som samlade på roliga tryckfel, både sättningsfel och brytningsfel. Ett av de bättre hämtades från en svensk landsortstidning som i april 1941 lyckades trycka följande: ”Tyska trupper har i dag tidigt på morgonen överskridit gränsen till Jugoslavien. Hitler har kastat in mängder av bombflyg, pansarstyrkor och luftburna trupper med nämndeman A. J. Johansson, Nyåkra, som suppleant.” Det var naturligtvis ett ombrytningsfel och nämndemannen fick väl inte så onda blickar på sig.

Det fanns en gång i tiden en sångare vid namn John Forsell och i en recension lämnades följande omdöme om hans sångarprestationer: ”Han sjöng som endast fan själv kan göra”. I stället för fan skulle det har stått han. Men humorvärdet höjdes av det förhållandet att John Forsell hade en högst mefistofelisk roll.

En gång skulle Aftonbladet skriva om den märkliga händelsen då landets statsminister, i skepnad av Torbjörn Fälldin, gick upp i talarstolen och tillkännagav att han minsann inte hade besökt någon bordell, vilket det uppstått illvilliga rykten om. Artikeln inleddes med ”Horbjörn Fälldin har…”. Det feltrycket hade minsann inte Tryckfelsnisse ansvaret för. Underligt nog riktades knappast någon kritik mot tidningen. På redaktionen satt man väl bara och skrattade.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.