Clownen sköt henne

Den 26 maj 1990 var Marlene Warren hemma i sin bostad i Wellington, Florida. Det ringde på dörren och utanför stod en clown med stor röd näsa, ett påmålat stort leende och en orangefärgad peruk. Marlene väntade inte något besök av någon, allra minst av en clown. Den där clownen hade i händerna två ballonger och en bukett blommor. En av balloingerna hade en bild av Snövit och texten ”You´re the Greatest!”. Clownen räckte över ballongerna till Marlene samtidigt som hon med en pistol, troligen dold i blombuketten, sköt Marlene mitt i ansiktet. Därefter gick clownen lugnt till en vit Chrysler LeBaron och körde iväg. Marlenes hemmavarande tonårsson fann mamman ligga i blod i dörröppningen. Två dagar senare avled Marlene. Grannar hade hört skottet, men ingen kunde identifiera mördaren. Det är 27 år sedan det hände.

Redan från början riktade polisen sina misstankar mot Sheila Keen. En tidning fick reda på att bara två veckor efter mordet hade polisen begärt ut samtalslistor över samtal som Sheila ringt och även listor över samtal som Marlenes man, Michael Warren, hade ringt och mottagit.

Fem månder efter mordet överlämnade sig Michael frivillig till polisen efter det att han och en av hans anställda i hans företag misstänktes för stölder, försäkringsbedrägerier och häleribrott. Michael hade ett företag som sålde begagnade bildelar. Han dömdes 1994 för en rad brott och avtjänade nära 4 års fängelse. Sheila arbetade i hans företag.

Redan 1992 skev en lokal tidning att det fanns misstanker mot Sheila och Michael eftersom de hade flera motiv för att döda Marlene. Det misstänktes att de hade en kärleksaffär. Det fanns en stor livförsäkring på Marlens liv och hon ägde stora andelar i hans affärsrörelser. Utredare arbetade i flera år med förundersökningen, men åklagarna kunde inte finna att det fanns tillräckliga bevis för att väcka åtal. År 2014 fick polisdistriktet särskilda anslag för att arbeta vidare med ”cold cases” – gamla förundersökningar som tidigare inte lett till något resultat. Då inleddes förnyade utredningen med hjälp av modern DNA-teknik.

Numera har Sheila gift sig med Michael och blivit Sheila Keen Warren. De bor numera i Arbingdon, Virginia. Under onsdagen denna vecka greps Sheila misttänkt för mord på Marlene. Åklagaren säger nu att man har DNA-bevisning som räcker för ett få en fällande dom. Men man talar inte om var man kunnat finna DNA-spår. Det är därför öppet för spekulationer. Var de så att det finns 27 år gamla DNA-spår kvar på ballongerna eller har man kvar den röda clownnäsan?

En tidning ringde till Marlenes 87-åriga mor och berättade om gripandet. Damen sade: ”Gifte han sig med mördaren? Son of a gun”.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.