Dödade skata med råttfälla

Tydligen är det så att skator gillar jordgubbar. De har en naturligt dragning till jordgubbsodlingarna. I Norge var det en man som tröttnade på skatorna som var riktiga jordgubbstjuvar. Han satte in en råttfälla bland jordgubbsfällorna och gillrade den med en härligt stor jordgubbe. Jodå, han fick en skata i fällan och enligt hans egen uppfattning måste skatans död ha varit omedelbar. Men någon, förmodligen en känslig djurvän, anmälde hans förehavanden. I veckan var det rättegång i en norsk domstol. Jordgubbsodlaren har erkänt allt och även visat hur han placerade fällan. Frågan är egentligen bara vad han ska betala i böter. Åklagaren yrkade att mannen ska dömas att betala 18 000 kr i böter. Dessutom norska kronor. Åklagaren sa även i NRK (TV) att ”det är fritt för var och en om man vill följa gällande lagregler eller inte”. Min gissning är att åklagaren själv inte odlar jordgubbar. Mannen har brutit mot djurskyddsreglerna och dessutom jagat ett djur som inte får jags. Försvarsadvokaten påpekade dock i domstolen att en person som olagligen skjutit en isbjörnshona, som hade ungar, på Spetsbergen sluppit undan med böter på 20 000 kr. Han menade väl att bötesbeloppet borde anpassas efter vilket slag av djur det var frågan om. Dom meddelas om ett par veckor. Själv tillåter jag mig att ha uppfattningen att det är skillnad mellan en skata och en isbjörn.

Det påminner mig om domen mot en 26-årig man som var på tillfälligt besök på Gotland och dessutom blev rejält berusad på en feste. Han skulle då visa de övriga i sällskapet att han klarade av att bita av huvudet på en mus. En mus fanns till hands och han bet helt enkelt av musens nacke med sina kindtänder och slet isär musen och spottade ut huvudet. Allt spelades inte med videokamera av hans kompisar. Det skulle ju dokumenteras förstås. Men detta blev på något sätt känt och mannen åtalades. I tingsrätten förklarade han att det var ”en dum grej”, vilket han gjort under fyllan. Tingsrätten friade honom därför att domstolen inte fann att det var utrett att musen känt smärta. Åklagaren överklagade och mannen fälldes i hovrätten och förpliktades att betala böter. Åklagaren hade inhämta yttrande från sakkunnig veterinär, som kunde intyga att musen måste ha upplevt smärta. Men veterinären förklarade att en mus inte hade kunnat känna någon smärta om någon lagt musen på en huggkubb och huggit av huvudet med en yxa. Detta som ett exempel på ett tillåtet sätt att avrätta möss. Gissningsvis slutade mannen med att bita huvudet av möss – i varje fall inte inför en videokamera. Nu räckte det inte med hovrättens dom utan länsstyrelsen förbjöd även mannen att inneha djur. Länsstyrelsen skrev i beslutet bland annat följande:

Mannen ”saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen” och länsstyrelsen fortsatte: ”Detta tillsammans med att händelsen videofilmades tyder på bristande empatisk förmåga samt oförståelse för djurs lidande. Ett generellt djurförbud ska således meddelas.”

Själv har vid ett stort antal tillfällen med handflatan slagit ihjäl myggor. Några gånger har jag nog missat och kanske till och med skadat det stackars djuret. Jag har inte en aning om myggorna åsamkas smärta. Det blir nog bäst att nästa sommar, när myggorna kommer tillbaka, lägga de små djuren på huggkubben och sikta noga. Allt för att undvika ett åtal.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.