Svensk uppfann brevbomben

Den svenske ingenjören Martin Ekenberg var kemist och troligen världens förste brottsling som använde sig av brevbomber. Han var uppvuxen i Töreboda och hade avlagt en universitetsexamen i Stockholm med huvudämnena kemi och teknik. Dessutom hade han blivit filosofie doktor vid universitetet i Köningsberg. Ekenberg var en ivrig uppfinnare och han uppfann bland annat en maskin som skulle kunna kondensera olja så bra att fiskolja kunde användas som maskinolja. Han hade även uppfunnit en anordning för att lätt kunna bestämma fetthalten i mjölk.

Som finansiär för sina uppfinningar hade han lyckats engagera direktören Karl Fredrik Lundin. Efter ett tag blev dock Lundin försiktigare och drog tillbaka sin finansiering, vilket medförde att Ekenberg blev rejält arg och bestämde sig för att hämnas. En dag i augusti 1904 fick Lundin ett paket med posten, som han öppnande. Paketets innehåll exploderade i hans händer och han blev svårt bränd, men fick inte några livshotande skador. Polisen hade aldrig tidigare haft att göra med den här typen av attentat. Tidningarna skrev naturligtvis om händelsen och kallade den för ”en helvetsapparat”. Först riktades misstankarna mot några anarkistiska grupper. Men man kunde inte komma vidare i utredningen.

Nästa sommar exploderade ytterligare en brevbomb. Denna gång på postkontoret på Linnégatan i Stockholm. Tre av de anställda där skadades allvarligt. Någon attentatsman kunde man inte finna den här gången heller. Paketet hade varit adresserat till hovrättsnotarien Alfred Valetin. Han hade emellertid vägrat att kvittera ut paketet eftersom han inte visste vad det var och avsändaren var okänd för honom. Det blev aldrig klarlagt om det fanns något samband mellan Ekenberg och den ämnade mottagaren av paketet. Vid tiden för dessa två bombattentat arbertade den 35-årige Ekenberg på ett stort laboratorium i London. Där var han verksam med kemiska exeperiment. Personer i hans omgivning beskrev honom som mycket kunnit, initiativrik, energisk samt mycket ensam. Visserligen hade han varit gift två gånger, men båda fruarna hade plötsligt dött och dessutom helt oförklarligt. Efterår har det spekulerats livligt om fruarna giftmördades av Ekenberg.

Sedan hände inte något på flera år förrän John Hammar och Johan Sjöholm fick var sitt paket på posten. Hammar var chef för Svenska Exportföreningen och bosatt i Stockholm. Sjöholm var chef för Lindholmens och Motala Verkstäder i Göteborg. När paketet kom till Sjöholms bostad var han inte hemma, men hans son Adrian tog emot paketet och öppnade. I paketet låg en liten stålcylinder instoppat i ett litet papprör. Det var Ekenbergs egen konstruktion av bombladdning. Adrian fick klart för sig att det förmodligen var ett attentatsförsök mot fadern och kontaktade polisen.

Men Hammar tog själv emot paketet och öppnade det. Explosionen slog honom rakt i ansiktet och han träffades av splitter. Båda händerna trasades sönder. Men han kunde räddas till livet. Både dessa attentat väckte förstås stor uppmärksamhet i tidningarna. Det var till och med så att tidningsredaktionerna efter några dagar började att få brev från någon som kallade sig för Justus Felix och uppgav att han var ordförande för en sammanslutning som opererade under namnet ”Socialdemokraternas domstol”. I brevet förklarades av av både Hammar och Sjöholm skulle bestraffas med kroppsskador. Polisen gjorde naturligtvis jämförelser mellan handstilen i dessa brev och handstilen i breven som åtföljt sprängladdningarna. Hammar hade till och med haft en del yrkesmässigt kontakt med Ekenberg och kände själv igen stilen. Denne hade också vid något tillfälle också varnat affärsmän i London att alls ha någon kontakt med Ekenberg. Polisens spaning visade också att Ekenberg befunnit sig i Stockholm vid tiden för attentatsförsöken mot Hammar och Sjöholm. I London gjorde polisen husrannsakan hemma hos Ekenberg och hittade sprängämnen och även annan bevisning som talade för att Ekenberg var gärningsmannen. Resultatet blev förstås att Ekenberg häktades i London, men han förnekade kraftfullt all inblandning i bombattentaten. Meningen var att han som häktad skulle föras till Sverige för en rättegång i Stockholm. Men i februari 1910, nära sin 40-årsdag, hittades hans död i sin cell i Brixtonfängelset i London. Den officiella förklaringen till det oväntade dödsfallet var ett han drabbats av ett slaganfall. Dessförinnan hade han, vad man visste, varit fullt frisk. I somatiskt avseende är väl bäst att tillägga.

Det är svenskar som uppfunnit både separatorn, AGA-fyren och brevbomben.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.