Stor var Lenin

Kjell Albin Abrahamson var utrikeskorrespondent med inriktning på Östeuropa. Ganska många år bodde han i Polen och han var gift med en polska. Sista sommaren han levde satt han i sin skrivarstuga i Jämtland och skrev de sista sidorna av en bok om Lenin. Han blev, som jag förstått det, i stort sett klar med boken innan hjärtat slutade att slå. Boken gavs ut efter hans bortgång ut av förlaget Hjalmarsson och Högberg. Den fick titeln ”Stor var Lenin…” och med undertiteln ”En massmördare och hans statskupp. Som redan undertiteln klargör var Abrahamson inte någon vän av kommunismen. I själva verket var han en ihärdig och orädd kritiker av all kommunism. Han var, som man sa i USA, ”an eater”. A communist eater. Hans bok är journalistik och det framgår på varje sida vilken uppfattning författaren har om kommunismen som ideologi och den politik som bedrevs i Sovjetunionen. Han har den goda smaken att dedikera boken, som en sista hälsning, till ”författaren och översättaren Staffan Skott, Cambridge, min förebild, min mentor, min vän”.

Boken är inte något akademiskt arbete och det finns säkert en hel del att anmärka mot uppgifterna i den. Nyanserad och återhållsam är det minsann inte. Men författaren frustar av ilska, indignation och upplagrat hat. Det är en läsvärd bok, men förutsättar nog en del tidigare kunskap om den ryska revolutionen.

Boken innehåller en del intressanta citat. Följande av Maxim Gorkij är intressant. Proletärförfattaren skrev följande i en artikeln ”Något att tänka på för arbetarna!”, som publicerades i Novaja Zjiszn (Det nya livet) den 10 november 1917. Tidningen förbjöds den 16 juli 1918 på uttrycklig order av Lenin. Gorkij skrev:

”Lenin är en ledare och på samma gång en rysk herreman och följaktligen anser han sig ha rätt att utföra experiment på det ryska folket, ett grymt experiment, som på förhand är dömt att misslyckas.”

Detta skrevs alltså några veckor efter den s.k. oktoberrevolutionen.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.