En bloggsida når nästan alla

I dag kan vara och en vara sin egen författare, korrekturläsare, layoutare, sättare, förläggare och distributör. Allt teknik finns på plats till noll kostnad. Trumps tummar kan signalera impulsiva vansinnigheter över hela världen på en tiondedels sekund. Själv roar jag mig själv, möjligen även andra, med tankar och noteringar här på denna bloggsida. Skriver jag något oöverlagt eller något som uppenbarligen är felaktigt kan jag radera informationen och hoppas på att inte någon har läst vad jag skrivit. Inte heller laddad ned det som stod på hemsidan. Det kan Trump, den s. k. presidenten, inte göra. Efter hans avgång kommer det att ges ut tjocka böcker med alla hans oöverlagda twittermeddelanden. Redan i dag finns de samlade på nätet ordnade i både kronologisk ordning och ämnesvis (i den utsträckning som de kan inrangeras i någon ordning).

Själv har jag viss överblick över min egen bloggsida. Det vill säga den som du just nu läser. Det som finns motsvarar ca 1 360 sidor i en vanlig bok. All text är sökbar nerpå varje ord och tecken. Förutom någon enstaka sida är all text skriven på svenska. På normalprosa skulle jag till och med våga påstå. Texterna är samlade i två volymer (böcker) som finns att köpa på nätet hos distributören LULU i USA. Där finns texterna (omkring 1 120 sidor) även gratis tillgängliga som pdf-dokument (pdf-böcker).

WordPress ger mig möjlighet att ta del av statistiken över antalet besökare på bloggsidan och vad besökarna läser. Eller i varje fall vilka sidor de tar upp. Numera har jag 50 – 100 besökare per dygn. Märkligt nog har det under senare tid visat sig vara många besökare från USA, vilket i hög grad förvånar mig. Finns det så många svensktalande där som sitter och läser svenskspråkiga sidor på nätet? Dessutom ser jag vilka sidor som besökarna tittat på. Dock kan jag inte se vilka sidor som en viss besökare från ett visst land har besökt. Tidigt nu på morgonen hade jag haft endast två besökare. En från USA och en från Turkiet. De hade läst var sin sida. En av dem hade fått uppsida som kåserar om anledningen till att det ganska ofta sitter ett rött hjärta på svenska dassdörrar. Den andra sidan som har besökts handlar tydligen om svenska biskopars svårigheter att förhålla sig till vissa teologiska frågor. Osökt uppkommer då frågan om det är personen Turkiet som intresserar dig för hjärtan på dassdörrar eller om det det är personen i USA. Eller är det så att turken vill veta vilka problem som svenska biskopar konfronteras med?

Jag är inte så naiv att jag tror att alla mina små noteringar intresserar alla, men med viss undran får jag veta vilka sidor som har högst antal besöker över månaderna och åren. En sida som varit särskilt populär är en kort text om engelska domares peruker och en annan som många har läst är en kort text om statsminister Per Albin Hansson två familjer. En annan text som uppenbarligen är populär är den om röda hjärtan på svenska dass. Det kan dock vara så enkelt att nätets sökmotorer av någon anledning har indexerat något ord eller ordkonstellation i texterna som gör att det lätt bli ”träffar” när någon söker något på Google eller med andra sökmotorer. Sådana träffar leder förstås inte alltid till att texten också blir läst. Jag har mycket svårt att förstå varför en turk denna tidiga söndagsmorgon skulle ha intresse av att läsa om röda hjärtan på svenska dass – om nu han eller hon ens vet vad ett svenskt dass är för något. Det kan väl ändå inte vara en svensk som är på semester i Turkiet, avskräckts av turkiska toaletter och längtar efter hem efter ett rogivande svenskt dass med rött hjärta?

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.