Språkliga klurigheter

Språket innehåller i sig en hel del lustifikationer och konstigheter som kan roa läsaren och lyssnaren. Det finns säkert något lärt uttryck för vissa märkliga likformigheter i ords lydelse och stavning. Humor och humör skiljs bara åt genom prickarna, men är annars rätt olika företeelser. Coop annonser för många år sedan om sin egen personals förträfflighet, som benämndes ”det glada konsumgänget”, vilket alltför lätt med ytterligare två prickar förde tankarna till något annat än att handla på Konsum. Elrakningen kommer alltid på elräkningen. Den jurist som är utsedd av domstolen till likvidator får se till att han eller hon inte blir ett lik vid datorn. När jag kör in mot Bagarmossen här i Stockholm är det vanligt att o-et har fått prickar. Sedan ändras skylten och några veckor senare är prickarna över bokstaven O ändå tillbaka. Själv kom jag på mig själv att jag en gång frågade en person: ”Hur länge har du bott i Borlänge?”.

Som gymnasist roade jag mig med att konstruera tveksamheter och tvetydigheter såsom: Begravningsentreprenörer är aldrig likgiltiga. Fängelsedirektören har ett fängslande arbete, men tillåter sig att vara mera lössläppt på sin fritid. Människor är i allmänhet till hälften män i skor. Backlund ropade till bilföraren Bäckman: Backa inte ned i bäcken med baken! Kanske var jag influerad av studenternas tidning Blandaren.

Ordens första bokstav har ganska ofta använts för att memorera något. Alla som har gjort värnplikt har förhoppningsvis lärt sig minnesramsan: Stund, Ställe, Styrka, Slag, Sysselsättning, Symbol, Sagesman. De kända sju S-en. Ramsan skulle lära soldaten vad som som skulle med i varje rapport om fienden. Då gällde det att soldaten visste vad en sagesman är för någon figur. Det finns författare som excellerar i att hålla fast vid samma begynnelsebokstav genom en lång mening. Exempel: ”Var vi verkligen vana vid vitt vin varje vardag?” Det där var dock min egen spontana skapelse, som ni för stunden tvingas stå ut med.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.