Fotbollförbundet

DN har en rätt bra språkspalt, som helt konsekvent har rubriken ”Frågor om språket”. Patrik Hadenius, som är chefredaktör för Språktidningen, är en av av de experter som svarar på läsarnas frågor. I dag utreder han en del om förekomsten av genitiv-s i sammansatta ord. Tyvärr ställer han in sig i ledet av fega språkvetare, de som säger att det som är vanligt ändå måste accepteras därför att ett språk utvecklas och måste utvecklas. Det är sällan som språkvetarna helt sonika uttalar det kraftfulla och tydliga ordet: Fel!

Patrik Hadenius börjar med att notera att det heter fot och boll samt att sammansättningen blir fotboll. Men om det länkas på ytterligare ett led till sammansättningen kommer det att krävas ett genitiv-s. Det blir alltså fotbollsmål och inte fotbollmål. Det blir fotbollsspelare och inte något annat. Patrik Hadenius kan inte avstå från att även illustrera det hela med att bad och anka blir badanka, men att tidning och anka blir tidningsanka. Förmodligen för att det är en anka som finns i tidningshuset. Det hela sägs ha sin förklaring i att man sällan sätter in ett s när ordet är enstavigt och slutar på en konsonant. Även så när förledet är ett adjektiv (springpojke), om det slutar på s (måsvinge) samt även om det slutar på en vokal (bikupa).

Vi jurister ler något litet när vi hör reportrar och andra att gång på gång talar om brottsmål i stället för brottmål. Men självaste lagstiftaren lyckades för många år sedan införa en förordning vars rubrik innehåller ordet arvskatt i stället för arvsskatt. När det senare kom en ny förordning muttrade man på departementet om ”att vi ska inte har några fler katter, i varje fall inte någon mer arvskatt”. Arvstanter finns det ju.

Men Patrik Hadenius bugar ödmjuk för Svenska fotbollförbundet och förklarar för tidningsläsaren att man ska respektera den stavningsvariant som företag och organisationer själva väljer att använda sig av. Fotbollsförbundet har nämligen bestämt sig för att förbundet ska heta Fotbollförbundet. Men det heter ju fotbollströja och fotbollsspelare…? Dessutom markerar mitt ordbehandlingsprogram att det är fel att inte använda sig av genitiv-s. Kan det vara så att fotbollsspelarna har stavat fel och att Patrik Hadenius inte vill stöta sig med fotbollsvärlden genom att helt enkelt säga: Det är felstavat! Idrottförbundet då, hur stavar de?

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.