Toalettkuriosa

Alla låser vi in oss några minuter varje dag i det lilla rummet. Naturbehov kallas det för som en samlingsbeteckning. Helt naturligt alltså. Här kommer några kuriosa kring våra och andras toaletter.

Det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har en toalett, enligt FN.

En person går i genomsnitt på toaletten 2.500 gånger per år och cirka 20 minuter dagligen. Det betyder att en person som blir 80 år gammal kommer tillbringa 13 månader av sitt liv sittandes på toalettsitsen.

Separata toaletter för män och kvinnor infördes första gången under en tjusig bal i Paris 1739.

Hermann Göring, den tidigare piloten och senare tysk nazistledare, vägrade att använda vanligt toalettpapper. Han torkade sig istället med vita näsdukar.

1596 uppfann Sir John Harington toaletten med den moderna spolningsfunktionen. Dock tog det lång tid innan hans uppfinning blev verklighet. Det dröjde ända till 1775 då uppfinnaren Alexander Cumming tillverkade den första fungerande toaletten och fick patent på den. Han uppfann även den s-formade ventilen på toaletten för att hålla bort dålig lukt.

Kung George II av Storbritannien ramlade av toaletten 1760 och avled omedelbart. Troligen orsakade fallet en bristning i den högra kammaren i hjärtat.

Alfred Hitchcocks ”Psycho” (1960) var den första film där man ser att en person spolar i en toalett. Det enda som syns är egentligen bara lite papper som spolas ned i toaletten, men ändå vad det många som reagerade. Det ansågs som otroligt stötande och oanständigt att visa något sådant.

Det finns 35 badrum och toaletter i Vita huset.

2010 lanserade toalettpapperstillverkarna Cottonelle en reklamkampanj i vilken de frågade amerikaner om de föredrar att rulla av papperet över eller under spolen. Svaret blev att 72 % av de tillfrågade angav att de föredrog att rulla av pappret ”över spolen”.

Mot sekelskiftet önskade allt fler svenskar ha vattentoaletter anslutna till ett avloppssystem. I Göteborg avslogs detta med motiveringen att metoden att byta latrinkärl fungerade bra. Det fanns också en oro att stadens ekonomi skulle skadas om man inte längre kunde sälja latrinen till lantbruket. Först 1906 började vattenklosetter kopplas till avloppssystem. Göteborg var dock först i landet med vattentoaletter anslutna till ett avloppssystem. Sådana kom till Stockholm först 1909.

Under pausen i Super Bowl spolar amerikanerna i toaletten mer än vid något annat tillfälle på hela året. Det finns mätningar på det.

 

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s