Överlevde på havet i 65 dygn

En människa klarar sig inte utan mat och vatten. Frågan är hur länge man klarar sig. Många nödställda till havs har klarat sig flera veckor, men sedan avlidit. Den franske läkaren Alain Bombard funderade mycket över detta och beslöt  att göra ett stort experiment med sig själv som ”skeppsbruten”. Han menade att en person på en flotte, utan mat och vatten, borde kunna hålla sig vid liv betydligt längre än en eller två veckor.

I oktober 1952 gav han sig ut från Kanarieöarna i en 4,5 m lång gummiflotte med ett litet segel. Planen var att krossa Atlanten och kunna ta sig över till Västindien. I syfte att det hela skulle vara så realistiskt som möjligt medförde han inte någon mat och inte heller något vatten. Men sig hade han dock en  harpun, som han själv konstruerat. Med den lyckades han fånga fisk under hela tiden till havs. Alain Bombard var noga med att bara dricka 75 cl. havsvatten varje dygn. Utöver det sög han i sig vätska från de fiskar som han fångade. Han hade förstått att det var stor risk att han skulle drabbas av skörbjugg. Därför hade han konstruerat en håv gjord av tätt tyg, vilken han släpade efter gummiflotten. På så sätt fångade han plankton och åt ett par teskedar plankton varje dag, vilket gav honom tillräckligt med vitaminer.

Under resan utsattes han för flera stormar och var vid ett tillfälle mycket nära att omkomma. På det 53:e dygnet fick han  kontakt med ett fartyg och blev bedrövad då han fick klart för sig att han hade närmare 1000 km kvar till öarna i Västindien. Men ombord på fartyget fick han lagad mat och beslutade därefter att ändå fortsätta sin resa. På det 65:e dygnet, som var julafton, kom han fram till Barbados. Då hade  han färdats 4420 km och gått ned 25 kg i vikt. Men han levde och var vid god hälsa. Alain Bombard skrev en bok om sina strapatser. Han levde till 80 års ålder och avled 2005.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.