Flamingos står på ett ben

Stundom lär jag mig ett och annat genom att lyssna på BBC (radio). En av nyheterna i morse var att forskarna kommit en bit på vägen att besvara frågan varför flamingos så gärna står på ett ben och även hur de lyckas med det. Förklaringar är, enligt forskningen, att deras ben är sådana att knäleden går lite ”bakåt” och kan låsas i ett vilsamt läge. Det behövs alltså inte någon muskelkraft för att fågeln ska kunna stå upp en längre tid. Dessutom att då stå på ett ben. Men det är ju ändå inte någon fullgod förklaring till  hur det kommer sig att de så lätt kan hålla balansen och detta även när de till synes sover. Dessutom, det är nog den stora frågan i sammanhanget, så står de kvar även om de råkat dö när de står på ett ben. Dessutom sägs det att ingen någonsin sett en flamingo tappa balansen och fall omkull. Det kan ha att göra med en helt unik och mycket utvecklad pivoteringsförmåga. Människan har ju en sådan förmåga, som utnyttjas när vi står rakt upp och ned och inte behöver tänka efter hur vi ska balansera för att undvika att falla omkull.

Den där förmågan att ”låsa” knät till en stabil position, som inte kräver muskelanspänning, finns även hos hästar, vilka ju har förmågan att stå och sova. De enda djur som vilar på ett ben är flamingos, svanar och fiskmåsar. Forskarna har som arbetshypotes att djuren minskar värmeförlusten genom att dra upp ett ben. Men frågan är om det kan var så när flamingos lever i riktigt varma länder och även då gärna står på ett ben. Att svenska fiskmåsar ganska ofta fryser om fötterna förstår jag. Att flamingos gärna står på ett ben, när de står i vatten, för att de inte vill vara blöta om båda fötterna, kan inte stämma. De står nämligen lika gärna på ett ben om de står på torra land.

Man ha tagit döda flamingos och lyckats fått dessa att stå upp av sig själva. En forskare menar att det kan vara lättare för en flamingo att balansera på ett ben i stället för på två ben. Någon har menat att det tycks vara så att flamingos har en större benägenhet att stå på ett ben när det blåser kraftigt.  

Annons

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.