Mitt förhållande med Bertrand Russell

Jo, jag har haft och har ett förhållande med professor Bertrand Russell, men det har förstås varit ett förhållande på distans. Jag läste hans kända översiktsverk, Västerlandets filosofi, redan när jag var 16 år. Det är omfattande (700 s.) och är mera koncentrerad på antik och medeltida filosofi än på modern filosofi. Senare har jag läst om verket ett par gånger och även läst det på engelska. När jag började läsa filosofi på riktigt fick jag klart för mig att Russells arbete, som bidrog till att han erhöll nobelpriset 1950, är tämligen slarvigt skriven och i vissa delar närmast felaktigt. Russell förklarar redan i förordet att han inte är någon filosofihistoriker och därför inte ska jämföras med fackmännen på området. Men hans arbete är skrivet med entusiasm, kunskap och överblick. Det är stimulerande att läsa den, men man måste hålla i minnet att en del av det står där i boken i vissa delar är ofullständigt eller till och med felaktigt. När boken var mer känd var den till och med kurslitteratur vid universiteten (dock endast vissa kapitel).

Russells bok ”Västerlandets filosofi” trycktes senast på svenska år 1997. Numera finns det bara på antikvariat. Den är dock lätt att få tag på och det är inte några problem att hitta den för 50 eller 100 kr. Det är den tveklöst värd. Tvingas erkänna att jag i dag på morgonen köpte ett exemplar i nyskick för 20 kr. Det var, som ni förstår, inte det första exemplaret av boken som jag köpt på mig. Hur många exemplar jag äger tänker jag inte avslöja. 

När jag läste boken som 16-åring kände jag mig klokare och kunnigare på filosofins område än mina jämnåriga. Helt fel uppfattning var det dock inte. När jag var i den åldern var Russell i hög grad en kultfigur, många kände till honom även om de inte läst honom.

Nämner jag boken får jag olika reaktioner. Rätt många har aldrig hört talas om Russell. De är egentligen inte heller intresserade av veta vem han var. De känner förstås inte till hans böcker. De som har hört talas om honom har ganska ofta även hört talas om boken, men det är mycket få som har läst den. Av de som känner till boken finns det knappast någon som säger att de har ambitionen att någon gång läsa boken. Så har vi gruppen som känner till Russell och som verkligen har läst boken. Den gruppen är mycket liten. Man kan fråga sig varför gruppen är så liten.  Boken kan nämligen  rekommenderas.

Russells bok finns numera även översatt till polska, ryska och kinesiska. Hur många som har läst den Kina har jag inte en aning om.  Under kalla krigets år fanns boken inte översatt till ryska eller polska. Det finns exempel på att censuren i Tjeckoslovakien beslagtog Russells bok (på engelska) i tullen, vilket innebar att varken avsändaren eller mottagaren informerades om att boken stoppats. Det var då inte ovanligt att boken i stället,  av tullen och censuren, sändes till något universitetsbibliotek för att ingå i bibliotekets samlingar. Men där fanns det alltid ett ”giftskåp” med böcker som bara fick läsas av personer med särskilt tillstånd. Om just Russells berömda bok hamnade i giftskåpet vet jag dock inte. 

 

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.