Var ligger landet?

Förr användes begreppet ”allmänbildad” och ”beläst”. En person kunde sägas vara ”allmänbildad” och då menade man ju inte att han eller hon hade någon viss högre utbildning. En ”beläst” person var en person som läst mycket, oavsett om det var skönlitteratur eller facklitteratur. Begreppen och uttryckssätten används knappast längre, även om det finns en hel del både allmänbildade och belästa personer. Jag kom att reflektera över detta då jag i veckan läste att 34 procent av alla vuxna amerikaner inte kan peka ut Nordkorea på en karta (blindkarta). Själv gjort jag en liten ovetenskaplig studie för många år sedan och kom fram till att ca. 30 procent av alla vuxna svenskar, av de 100 personer som jag stoppade och frågade på Hötorget i Stockholm en solig lördag, inte kunde peka ut Dalsland på en blindkarta med Sveriges konturer och stora sjöar. Huvuddelen av de som jag tillfrågade var ”vanliga svenskar” och inte invandrare som nyligen kommit till Sverige. Om det är ett uppseendeväckande resultat får du själv avgöra.

Tidskriften National Geographic presenterade 2006 en ganska omfattande undersökning av den kunskap i geografi som yngre amerikaner (US) hade. Det var amerikaner i åldern 18 – 24 år. Av dessa kunder 63 procent inte peka ut Irak på en karta, 70 procent kunde inte peka ut Israel. Samma var resultatet beträffande Iran. Omkring 90 procent kunde inte peka ut Afghanistan och 54 procent hade inte klart för sig att Sudan var en stat i Afrika. Omkring 75 procent kunde inte peka ut Indonesien och lika stor andel kände inte till att landets befolkning är muslimskt. Dessutom världens största muslimska stat. Den förklaring som gavs av lärare i geografi var att ”praktiskt taget alla ungdomar i USA är ointresserade av vad som händer utanför det egna landet”. Frågan är hur kunskapen är bland 60-åriga amerikaner – kan de peka ut Afghanistan på en karta? Kan de peka ut Sverige?

Jag minns att när jag var turist i Mexiko var det få ”vanliga” mexikanare som visste vad ”Suecia” var för något. Enda sättet att förklara var att säga att vi inte var ”gringos” och att vi kom från Europa och från ett land ”norr om Spanien”. Det var inte lönt att förklara att landet ligger långt norr om Spanien och att det är snö och mörker nästan halva året. Men Spanien kände det till och även ordet Europa.

Det skulle vara intressant att få veta hur stor del av den ryska befolkningen som kan placera Hawaii och Texas på en karta. Eller hur många svenskar som kan placera Kaliningrad och Kiev på en karta. Eller Sollefteå och Åmål.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.