Internationella nyheter och analyser

Det krävs lite planering för att hålla sig informerad om världsnyheterna. Konsten att hålla sig informerad. På engelska låter det lite mera spännande: ”How to pick up international news and analysis”. Frågan är hur man, utan att ha det som yrke, ska kunna hålla sig hyggligt informerad om vad som händer i det egna landet och i utlandet. Informationsflödet är intensivt och svåröverblickbart. Jag ska försöka mig på en kortfattad och högst personlig handledning. Det gäller att göra åtskillnad mellan nyheter och analys.

Nyheter finns tillgängliga i form av skriven text, video (TV) och talad information (voice). Nyheter lämnas på i stort sett alla språk. Språken är både en möjlighet och en begränsning. Själv klarar jag bara att tillgodogöra mig text/röst på engelska och tyska, förutom svenska och norska. Danska har jag faktiskt svårt för – i varje fall talad danska. När det gäller att välja mellan text och ljud (voice) kan jag konstatera att ljud kan jag tillgodogöra mig när jag promenerar, åker buss/tunnelbana, kör bil, rakar mig, stryker skjortor och, inte att förglömma, diskar och städar. Men då gäller det att ha laddat ned program på mp3-spelaren, mobilen och något annat. Jag vill ju inte förlägga mina promenader till just de tider då det sänds något intressant radioprogram. Jag laddar alltid ned program inför längre bilresor och när jag ska ut på promenader. Det bör kanske tilläggas att jag aldrig lyssnar på musik. Har aldrig förstått varför folk lägger ned tid på musik, deckare och korsord.

Det intressanta med texter (tidningsnyheter och text med nyheter på nätet) är att man ofta läser 3 – 4 gånger så snabbt som man hör en röstsändning. Ibland kanske snabbare än så. Dessutom plockar du ju själv ut de nyheter som du verkligen vill ägna tid. Det är ju bara att läsa rubrikerna och ingresserna så kan man bestämma sig för vad man vill läsa. Själv har jag under många år läst både Dagens Nyheter (DN) och Svenska Dagbladet (SvD). Numera är tidningarna rätt tunna, tycker jag, och varje tidning läser man lätt på 15 – 20 minuter. Mer finns inte att läsa. Av utländska tidningar brukar jag ibland bara skumma rubrikerna och läsa några enstaka artiklar på gratiseditionerna av New York Times (nytt), som finns gratis på nätet. Tittar även gärna lite på Christian Science Monitor, Boston. Händer det något i Mellersta Östern kan det vara intressant att läsa lite i Jerusalem Post.

Men vad kan man hämta hem över nätet? Själv brukar jag börja och sluta dagen med att lyssna på de korta nyheterna från några av de stora radiostationerna. SR:s morgonsändningar och ”kvart i fem-ekot” på kvällarna (det är den stora nyhetssändningen efter lunchekot), BBC:s 5 min-nyheter samt även NPR:s korta nyhetssändningar. NPR är amerikanska ”national public radio”, som sänds från ett stort antal radiostationer i USA (och även utanför USA). Allt finns förstås på nätet också. BBC:s nyhetssändningar sänds även över radio i Stockholm, men inte i övriga landet. Det är lite synd att många inte känner till att BBC sänder över Stockholm från kl. 2100 till 0600 varje dygn. När jag har tid lyssnar jag även gärna på norska radions (NRK) nyhetssändningar. Deutsche Welle har bra nyhetssändningar, liksom den franska radions internationella sändningar (FRI). Just de franska sändningar är bra (tio minuter långa i jämförelse med BBC och NPR som endast är fem minuter).

Det är lätt att få tag i nyhetssändningar från utlandet. Svårare kan det vara att hitta program som analyserar och bedömer det som händer i världen. I SR finns programmet ”Konflikt” (55 minuter varje lördag kl. 09.00). Programmet har ett tema varje gång, vilket innebär att det inte är frågan om någon bredare analys av vad som hänt under den gångna veckan. SR stora sammanfattande program med analyser är ”Godmorgon världen”, som sänds 120 min varje söndag kl. 09.00. Det innehåller många bra inslag, men är ändå rätt svagt program. Jag tycker det inte är meningsfullt att under långa stunder höra journalister intervjua varandra eller försöka vara pustlustiga inför varandra och lyssnarna. Dessutom spekuleras det hej vilt kring sådant som reportrarna inte känner till något om. SR borde kunna bjuda på ett mer kvalificerat program än ”Godmorgon världen”. I stället kan jag rekommendera norska radions (NRK) veckokrönika ”URIX” som sänds under 60 min flera gånger i veckan. Vad jag förstår har programmet inte fasta tider i tablån utan sänder när det finns tillräckligt material och när det har hänt något särskilt. I programmet låter NRK sina utrikeskorrespondenter avlägga sina rapporter. Programmet kallas ”Aktualitetsmagasin” från utrikesredaktionen. SR borde göra ett liknande program tycker jag.

När det gäller översiktliga analyser över världsutvecklingen kan jag även rekommendera BBC:s ”Newshour” och Deutsche Welles veckomagasin ”Inside Europe”, som sänds på engelska. Newshour är kanske världens bästa nyhetssammanfattning. Obligatorisk för den som verkligen vill följa med i vad som händer. BBC har ambitionen att täcka mycket av vad som händer i Afrika och Asien. Även det tyska programmet (på engelska) är utomordentligt bra och rekommenderas verkligen.

För den som vill lägga upp ett ”schema” för att ta emot information och analyser kan jag rekommendera att köra ett par iPads parallellt och hämta poddarna till mobilen. Det har aldrig varit lättare än nu att hålla sig informerad. Men se upp med s.k. information från Ryssland.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.