Hunden är människans bästa vän

Det är en etablerad sanning att hunden är människans bästa vän. Denna sanning motsägs knappast av någon, inte heller av riktigt inbitna hundhatare. Hunden är ju vän med sin matte eller husse (eller båda), inte med de som inte gillar hundar. Men varifrån kommer själva uttrycket ”Hunden är människans bästa vän”? Uttrycket formulerades första gången den 23 september 1870 i en domstol i en liten ort i Missouri. Det var advokat George Graham Vest som pläderade och målet gällde hunden Old Drum, som hade skjutits ihjäl. Advokaten biträdde hundägaren som blivit av med sin fyrfota vän. Det resulterade i ett par rättegångar och i slutpläderingen lade advokat Vest vältaligt ut texten om att alla kan svika en människa och människans anseende och heder kan offras på ett ögonblick, men hunden förblir alltid trogen. Han sade bland annat:

”Den enda absoluta och osjälviska vän en människa kan ha i denna själviska värld, den enda som aldrig överger honom, och den enda som aldrig visar sig otacksam eller förrädisk, det är hans hund”. 

Advokaten generaliserade rejält, det var inte bara Old Drum som var sin ägares bästa vän, utan ”hunden är människans bästa vän”. Det är inte första gången som det yttrats ord i rättssalar, vilka senare blivit bevingade.

Vest blev sedan politiker och satt under många år i den amerikanska senaten. Han avled 1904. Jag har inte en aning om han själv var hundmänniska. 

Hur det gick i målet? Advokatens klient vann förstås framgång både i första instans och i överrätten. Hunden var av rasen ”foxhound” (engelsk rävhund) och domstolen fann att hunden hade avlivats av en fårfarmare. Så sent som 1958 ställdes det upp en staty utanför rådhuset i Johnson County, Missouri, till minne av hunden Old Drum.  President Harry S. Truman var en av många som bidrog med pengar till statyprojektet. Sean McNamara har regisserat tv-filmen The Trial of Old Drum (2000) med Scott Bakula i rollen som George Graham Vest.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.