Bok-Viktor i salig åminnelse

I Uppsala, där jag har mina rötter, var Bok-Viktor på sin tid ett välkänt original. Nu är nog ordet original väl kraftfullt i sammanhanget, men han var i varje fall en välkänd person. Han hette Viktor Persson och var son till professor Axel W. Persson, den världsberömde uppsalaarkeologen. Sonen bedrev inte några akademiska studier, även om ryktet säger att han var en överliggare i den övre klassen. I varje fall så drev han i många år antikvariatet Bok-Fenix på Drottninggatan 3, nära den Politiska knuten. Mitt i Uppsala med andra ord. Alla Uppsalabor kunde berätta om hans oordning i antikvariatet, vilket i själva verket endast var en oordning till det yttre. Bok-Viktor kunde nämligen själv ofta finna de böcker som man efterfrågade. Men boktravarna var förvisso imponerande. Frågade man tillräckligt länge kunde det hända att han tog fram några rara fynd. Hans priser var modesta, utom för en och annan bok som han tyckte särskilt mycket om och hade svårt att lämna ifrån sig utan att få en någorlunda god slant. Sanningen var väl att det endast var en liten grupp av uppsalabor som verkligen frekventerade hans lilla antikvariat. Uppsala är en av de få städer som fortfarande har ett antal antikvariat, vilket har sin naturliga förklaring. Ser man över landet finns det bara några städer med några antikvariat, men de är få. Min uppfattning är att det är Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Städer som Södertälje, Örebro och Vänersborg saknar helt antikvariat. Det finns inte någon efterfrågan helt enkelt.

Bok-Viktor gav på eget förlag ut en del skämtböcker och annan kuriosa i miniformat under åren 1960- och 1970-talen. Bästsäljaren från hans förlag var boken Svenska invektiv (1963), en förteckning över svenska svordomar, som under tre år såldes i så mycket som sju upplagor. Hans antikvariat var en samlingspunkt för bokvänner och nog även en allmän träffpunkt. Men så en gång så brann antikvariatet och en stor del av böckerna blev vattenskadade. Verksamheten flyttades till andra lokaler, men det blev aldrig samma gamla antikvariat som tidigare. En tid kunde man se Bok-Viktor vårdagar och sommardagar stå vid Fyrisån med några lådor böcker, men det blev aldrig som i Paris.

Bok-Viktor gillade att gå på nationsfester, främst ‘skutten’. Han var en uppskattad gäst hos studenterna. Miljöpartisten Birger Schlaugs har sagt att det smått klassiska uttrycket ‘Åsa-Nisse-marxister’ troligen kan tillskrivas Bok-Viktor. Hans gravsten hade formen av en uppslagen bok liggande på marken. Bok-Viktor, som avled år 2000, ligger begravd på kyrkogården i Uppsala. Han levde 1918 – 2000 och drev sitt lilla antikvariat från början av 1950-talet.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.