Statyer av Marx, Stalin och Lenin

Karl Marx föddes för snart 200 år (1818) sedan i den gamla tyska gärnsstaden Trier, nära den franska gränsen. Huset där han föddes finns bevarat. Huset och staden drar till sig närmare 300 000 kinesiska turister varje år. Nu har Kina tagit sig före att skänka staden en stor staty av Karl Marx. Staden och också satt upp den på ett litet torg mitt i staden. Många av invånarna i Trier är motståndare mot att statyn har ställts upp. De som stöder tilltaget menar att Karl Marx mest var filosof och inte kan hållas ansvarig för de bestialiska regimer som upprätthållit terror under hänvisning till Marx-Leninismen (Sovjetunionen och vasallstaterna i Östeuropa). Det är intressant att det är Kina som har skänkt statyn och att den politiska ledningen i staden väljer att nu sätta upp statyn. Kina är visserligen den nation som gör de största investeringarna i Tyskland, men det borde inte leda till att det reses statyer på initiativ av Beijing.

I östra Europa var det före 1991 fullt med ”Karl Marx-gator” och torg och palats. Den östtyska staden Chemnitz hade åren 1953 – 1990 namnet ”Karl-Marx-stadt”, men bytte efter en folkomröstning tillbaka till det gamla namnet. Hela 72 procent av de röstande vill bli av med det kommunistiska namnet på staden. Men det finns fortfarande kvar en stor staty av Marx i Chemnitz (ett stort huvud). I Berlin finns det en nästan 4 m hög staty av Karl Marx (sittande) och Friedrich Engels (stående). Den sattes förstås upp under den kommunistiska diktaturen och står i en liten park nära TV-tornet i centrala Berlin. Parken heter Marx-Engels-Forum,

Det är märkligt det här med statyer. De är ju avsedda att stå länge (”för evigt”) och står också länge. De är och ska vara en påminnelse om någon viss person (ofta män som fört krig) och till den personens ära. Ännu i dag står de flesta Lenin-statyer och Stalin-statyer kvar i Ryssland. De står där som utropstecken i stadsbilden som ett bevis på att det ryska samhället hittills inte gjort upp med sitt förflutna, vilket det tyska folket har gjort. Först den dagen då alla Stalinstatyer och Leninstatyer är nedmonterade i Ryssland kommer landet att kunna bli en fredlig demokrati. Hur skulle det se ut om det fanns hundratals statyer av Hitler i Tyskland? I Ryssland sätts det alltjämt upp nya statyer av Stalin. I februari förra året sattes en ny staty upp utanför staden Pskov, nära den estniska gränsen. Statyn är två meter hög och står där som minnesmärke över ”Stalinlinjen”, en rysk försvarslinje som redan under kriget kallades för det namnet. Stalin var en av världshistoriens största massmördare. Att överhuvudtaget komma på tanken att resa ytterligare en staty av Stalin avslöjar allt om den nuvarande ryska regimen.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.