Författaren Franz Werfel

Franz Werfel (1890 – 1945) var en av dessa judisk-tyska författare som tvingades fly från Österrike och Tyskland. Själv var han född i Prag och räknas till en av sin tids mest framstående författare. I Prag umgicks han som ung med Franz Kafka, Max Brod och Martin Buber. Nästa alla hans titlar hamnade på den lista som medförde att böckerna brändes på bål. 1940 flydde han till Paris och därifrån till USA. Han avled i Los Angels 1945 endast 55 år gammal.

Ersatz förlag i Stockholm har gjort sig känt för att ge ut kvalitetslitteratur. Förra året gav förlaget ut Franz Werfels långa novell ”En kvinnans blekblå handskrift” i nyöversättning av Ola Wallin. Boken är ett mästerverk, så koncentrerad den är. Berättelsen utspelar sig under en dag och kompositionen är fulländad .Var jag kan förstå är översättningen av allra högsta klass. En berättelse som berör var och en  och som stillsamt låter läsaren ta del av borgerlighetens tankar och räddhågsna bevakning av positioner, allt i Wien någon gång under 1930-talet. Antisemitismen finns där och den tekniska benämningen är ”israelisterna”, även om de höga statstjänstemän som finns i berättelsen gömmer sig bakom den falska objektivismens skyddande ridåer.

Jag läste boken i dag och kan lugnt luta mig tillbaka och säga till mig själv att jag mött ett mästerverk. Boken rekommenderas och läsningen inbjuder till att läsa andra verk av Franz Werfel.

Det var Ersatz förlag som givit ut nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker samt även, bland många andra, Félix Fénéo märkliga bok med ”Nyheter på fyra rader”. Förlaget ger företrädesvis ut litteratur i översättning från tyska och ryska. Förlaget gav ut Stefan Zweigs ”Världen av igår. En europés minnen.”

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.