Browning

Det är skillnad mellan pistoler och revolver. Det är skillnad mellan värja och florett. Om det nu visas pistoler i mängder av thrillers så skulle man kunna förvänta sig att kunskapen om skjutjärn skulle vara större. Det är nämligen skillnad  mellan en revolver och en browning.

Det var den amerikanske ingenjören John Moses Browning (1855 – 1926) som konstruerade den halvautomatiska pistol som allmänt har kallats ”browning” eller möjligen också ”browningpistol”. Det som var nytt med den var bland annat att den hade magasinet inbyggt i själva kolven. Andra vapen hade vid den tiden patronerna i ett rullande magasin (som revolverar), vilka alltså kallades revolvrar. Pistoler hade det funnits länge, men de hade då inte något magasin alls, men ibland två pipor som gav möjlighet till dubbelskott efter varandra. Pistolen blev omgående mycket populär eftersom den var smidigare än sin föregångare revolvern. Brownings konstruktion är från 1896 och redan 1907 antog svenska försvaret en pistolmodell som fick den svenska militära beteckningen m/07. I USA benämndes modellen FN Model 1903. Den fanns kvar inom det svenska försvaret till i början av 1990-talet. En pålitlig modell, vilken dock inte var något precisionsvapen. På 1940-talet kom den i vårt försvar att delvis ersättas med Husqvarna m/40, även bland officerare kärvänligt kallad ”kamrat fyrtio”.

En pistol, eller revolver, är förstås bara ett självförsvarsvapen och soldater utrustades sällan med pistoler. Det var ett vapen som bars av officerare, fordonsförare, sjukvårdare, fältpräster och andra som ansågs behöva ett vapen till sitt personliga försvar. Ända fram till 1994 var alla svenska officerare, både yrkesofficerare och reservofficerare, ålagda att i sin bostad förvara en pistol och en låda patroner (36 patroner). Vapnet skulle endast medföras under inställelseresan till mobiliseringsplatsen för att där lämnas in då officeren fick ut sitt stridsvapen, som oftast var en automatkarbin eller kulsprutepistol (kpist m/45B).

Den amerikanska browningpistolen fick stor spridning då den kom att bli standardvapnet för amerikanskt befäl som deltog i första världskriget i Frankrike. Genom den spridda användningen av browningpistoler kom man fram till att var av så bra kvalitet att man lätt kunde avfyra 40 000 skott med den innan pipans lopp var utslitet och det uppstod sprickbildning i godset.

Att det var just Browning som uppfann pistolen av denna typ har sin givna förklaring. Hans far var vapenhandlare i staden Ogden, Utah. Redan som barn fick han experimentera i faderns vapenverkstad och redan som 13-åring konstruerade han en enkel pistol genom att sätta samman olika vapendelar från skrotade vapen. Senare i livet konstruerade han inte bara browningpistolen utan även även jaktgevär och ett högeffektivt automatgevär för militär användning under första världskriget. Han var även den som stod för konstruktionen av den högeffektiva amerikanska kulsprutan som under år 1917 tillverkades i 57 000 exemplar och skeppades till västfronten I Frankrike. Browning erhöll redan 1879 sitt första patent på ett patent och han utvecklade under 1890-talet den dödligt effektiv kulspruta med gasmekanism, som fick stor betydelse under första världskriget. Totalt erhöll han 128 patent på vapen och ammunition.

I USA talar man allmänt om ”guns” och ”firearms” för att beteckna enhandsvapen och handeldvapen i allmänhet. Att revolvrar kallas så beror naturligtvis på att de har ett ”revolverande” (eng. revolve) magasin. Varifrån ordet ”pistol” är hämtat har det diskuterats en hel del om. Ordet förekom under medeltiden i Italien och man har spekulerats om det kan vara så att pistoler började tillverkas i den italienska staden Pistoia i Toscana någon gång i början av 1400-talet. En annan spekulation har varit att namnet kommer från namnet på de antika mynt som kallades just ”pistol” och om det kunde vara så att de första pistolerna hade en kaliber som motsvarade diametern på myntet ”pistol”. Men det där förefaller vara fria fantasier och rätt svar på frågan är nog att ingen vet varifrån namnet kommer. Men Mr. John Moses Brownings namn är inte bortglömt. Han avled i en hjärtattack när han den 26 november 1926 arbetade vid ett verkstadsbord i den belgiska vapenfabriken FN (Fabrique Nationale de Herstal) i Liège. Hans son drev då en konstruktionsverkstad i FN-fabriken.

John Browning var son till mormonen Jonathan Browning. Hans far hade tre fruar och 22 barn. Sonen John fick knappast alls någon utbildning utanför hemmet utan fick börja som lärling i faderns vapenverkstad redan som sjuåring.

Annonser

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.