Olles tröja

När man ska ut på skidturen är det väl bra att ha en olle liggande i ryggsäcken tillsammans med smörgåsarna och termosen. En olle betyder ju en stor stickad ylletröja. Men alla som har dragit på sig en Olle under en rast på skidturen skulle kunna fråga sig hur det kommer sig att en grov stickad ylletröja i vårt land kallas för olle.

Det var dåvarande kaptenen vid Jönköpings regemente, Gustaf Adolf Olsson, som i slutet av 1890-talet föreslog att man vintertid inom armén skulle använda en stickad grov ylletröja med långa ärmar utan knäppning, dock knäppning över ena axeln. Den skulle alltså dras över huvudet, vilket var en nyhet när det gällde militära persedlar. Detta förslag antogs av armén och därefter kallades en ylletröja av arméns modell för en olle, detta efter Olle Olsson, som egentligen inte hette Olof eller Olle. Det finns nämligen en tradition, eller vana, inom armén att i kamratlig samvaro göra om efternamnet till ett förnamn eller smeknamn. Förklaringen var att manskapet och befälet många gånger bara kände en soldat till efternamnet, men ändå ville vara lite personlig. De hade ofta hört efternamnet och soldatens nummer. 91-an Karlsson. Hette någon Söderberg kunde det blir ”Söder” och hette någon Petterson så blev det lätt ”Petter”. Kapten Olsson kallades alltså Olle på förbandet och därför kom hans förslag till tröja att heta ”olle”. I Norge är det inte någon som vet vad en olle är. Men vi vet. Ibland har jag tänkt på denne kapten Olsson när jag dragit på mig en tröja. Han var född 1845 och avled 1931.

Det är inte många som gått ur tiden och lämnat ett namn på ett plagg efter sig. En annan var förstås general lord Fitzroy Raglan, som tjänstgjorde som general under Krimkriget 1849 – 1850. En raglanrock har ju snävt skuren infästning av ärmen. En raglanärm skärs från axeln och sys samman med livet, med en diagonal söm. General Raglan beställde sådana rockar till sig själv för att i någon mån dölja att ena armen var amputerad.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.