En utebliven punkt ledde till krig

Det där med interpunktion är lite svårt, men också mycket spännande. Dessutom kan det var ödesdigert när avsändaren inte är tydlig med sin interpunktion. Ett klassiskt och tragiskt exempel är det telegram som 1896 sändes till Leander Starr Jameson, som var sydafrikansk politiker. Senare blev han även premiärminister i Kapkolonin. Transvaal var en boerrepublik och där ansåg man att britterna som var bosatta runt Johannesburg skulle resa sig om Jameson kom till undsättning, vilket han gjorde i den så kallade Jamesonräden i Transvaal. Bosättarna sände sände följande telegram till Jameson, vilket visade sig vara möjligt att missförstå på grund av utebliven interpunktion.

Det är under dessa omständigheter som vi känner oss manade att be dig komma till vår hjälp om en konflikt skulle uppstå här är omständigheterna så extrema att vi inte annat kan tro än att du och dina män vill hjälpa ett folk som befinner sig i en sådan situation.

Avsändarna hade avstått från att sätta in en punkt i texten. Deras avsikt var att meddela Jameson att de eventuellt skulle komma att behöva hans hjälp senare. Men Jameson, som inte såg någon punkt efter ordet hjälp, kastade sig i sadeln och anföll med sina män. Anfallet blev ett fiasko och bidrog till utbrottet av boerkriget. Avsändarnas avsikt var att ha en (tänkt) punkt efter ordet ”uppstå”. När meddelandet omgående publicerades i tidningen Times fanns dock där en punkt efter ordet ”hjälp”, vilket kan uppfattas som ett försök att rädda ansiktet på Jameson. Men det har aldrig gått att få reda på vem som satte dit den där nödvändiga punkten. Det var svårt att tro att det var en sättare på tidningen som ”putsade” texten lite på egen hand.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.